Economic

Din această noapte, R. Moldova va primi energie electrică din România. Sprijinul de peste Prut vine după ce Ucraina a întrerupt furnizarea curentului din cauza bombardamentelor ruseşti

Energie electrica din Romania
Sursa video: TVR MOLDOVA

Din această noapte, Republica Moldova va primi energie electrică din România.

ZFR

Producătorul şi furnizporul român de energie electrică, Hidroelectrica, şi furnizorul central de la Chişinău, Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova, au semnat astăzi un contract de furnizare a 100 MW. Semnarea contractului are loc la doar o zi de la aprobarea Ordonanţei de Urgenţă de către Guvernul din România.


Asta va permite aprovizionarea în proporiţie de 30% a Republicii Moldova cu energie electrică. Pentru un megawatt oră cumpărat din România, Republica Moldova va plăti 90 de euro.


Experţii spun că este cel mai mic preţ de pe piaţa europeană, în condiţiile în care România plăteşte 260 de euro pentru un megawatt oră. Potrivit experţilor, energia din România poate ajunge în Republica Moldova prin două modalităţi.

Potrivit experţilor, energia din România poarte ajunge în Republica Moldova fie prin liniile de tensiune medie de 100 de Kilovolţi, fie prin cele de înaltă tensiune de 400 de Kilovolţi, care fac legătură cu Centrala de la Cuciurgan.

SERGIU TOFILAT expert în energetică: "La moment ceea ce putem noi folosi ca infrastrcutură ca să importăm energie din România este linia electrică de 400 de kilovolţi care vine de la Isaccea şi-i conectată cu centrala termoelectrică moldovenească din stânga Nistrului şi mai sunt câteva linii de tensiune medii de 110 Kilovolţi de-a lungul graniţei între R. Moldova şi România, dare ele pot livra energie într-o cantitate limitată şi până la distanţe de 50-100 km.
Cel mai probabil energia va veni pe linia de înaltă tensiune  de 400 de kilovolţi, iarăşi prin centrala Termoelectrică Moldovenească, Moldavscaia Gres altă infrasctură din păcate încă nu avem."  



Cantităţile de energie pe care le poate cumpăra Republica Moldova din România sunt însă limitate, spun experţii.

SERGIU TOFILAT expert în energetică: "Pentru a asigura volume mai semnificative care ar putea acoperi întreg consumul R. Moldova de energie electrică din România, ne-ar trebui cel puţin încă două linii electrice. Una este în construcţie Chişinău-Vulcăneşti-Isaccea, a doua este planificată o linie electrică la nord Bălţi- Suceava-Gădălin"


Pentru energia electrică cumpărată din România, Chişinăul va plăti 90 de euro per megawatt. Este cel mai mic preţ de pe piaţa europeană, spun experţii. În România, costul unul megawatt variază între 260-280 de euro. Contractul semnat astăzi între producătorul de energie electrică român "Hidroelectrica" şi "Energocom" din Republica Moldova vine la doar o zi după ce Guvernul de la Bucureşti a semnat o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.

ZFR

VIRGIL POPESCU, MINISTRUL ENERGIEI DIN ROMÂNIA: "În această noapte, începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova. Am fost, suntem şi vom fi alături de cetăţenii din Republica Moldova. Energia electrică vândută în aceste condiţii acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova."


Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulţumit României pentru ajutorul oferit.


MAIA SANDU, PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "Apreciem acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi. Îndemn cetățenii să economisească, pe cât este posibil, energia electrică și le mulțumesc celor care au răspuns deja apelului autorităților. Facem acest efort împreună, pentru a nu rămâne fără curent, pentru a reduce costurile, dar și pentru viitorul nostru liber."

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: "Planul nostru este să avem cât mai diversificată aprovizionarea cu energie electrică, gaze şi restul pentru că lecţia am învăţat-o toţi. Cu cât mai mică e dependența de un furnizor, cu atât eşti mai sigur. Căutăm şi alte surse, destinații. Nu uitați suntem parte a ENTSO-E, rețeaua europeană energetică asta ne deschide posibilități în situații emergente."


Ordonanţa aprobată de Bucureşti este în vigoare până în 31 martie. Energia necesară poate fi cumpărată de la producătorii din România care au cantități disponibile. De aceea, autorităţile îndeamnă, în continuare, oamenii să reducă consumul de curent, mai ales, acum, când ANRE a majorat tarifele la energia electrică.

ANDREI SULA şef, Departamentul pentru Energie şi Regenerabile, ANRE: "Ceea ce este transmis de către autorităţi, nu este ca să nu consumăm energia electrică, dar să consumăm raţional. Respectiv, în cazul în care se va consuma mai puţin în orele de vârf, va fi nevoie de o cantitate de energie mai mică, pentru care şi până acum, în unele cazuri, se plătea mai scump decât acele preţuri care erau chiar din Ucraina."

Autorităţile spun că sunt în căutarea unor alternative de achiziţionare a energiei elctrice pentru a trece cu bine de această iarnă. 

Astăzi, la Praga, vicepremierul Andrei Spînu a discutat cu Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, despre situația dificilă în care se afla Republica Moldova. Oficialul  a dat asigurări că Uniunea Europeană va oferi sprijin Chişinăului.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter