Actualitate

Zeci de pompieri, salvatori şi poliţişti ai intervenit în raioanele afectate de ploaia torenţială de ieri. Leova, una dintre cele mai afectate regiuni

Zeci de pompieri, salvatori şi poliţişti ai intervenit în raioanele afectate de ploaia torenţială de ieri. Leova, una dintre cele mai afectate regiuni

Republica Moldova rămâne sub cod portocaliu de ploi torenţiale, iar avertizarea meteorologilor este valabilă până mâine dimineaţa. Ciclonul va lovi mai mult în zona de sud, iar cele mai abundente ploi se aşteaptă după ora 21. Zeci de pompieri, salvatori şi poliţişti intervin în raioanele afectate de ploaia torenţială de ieri. Leova este una dintre cele mai afectate regiuni, iar viiturile au distrus drumurile, gospodăriile și culturile agricole.

ZFR

Ploile au făcut prăpăd in multe regiuni. Satul Romanovca, raionul Leova, a fost spălat de viituri iar digul unui iaz a cedat şi apa a inundat o parte din localitate. Două poduri au fost distruse în totalitate iar multe gospodării au fost afectate.

ZINAIDA CĂLDARE, localnic satul Romanovca, Leova: „Ne năvălea apa de la râpă, în ogradă, după casă. Toată apa năvălise în ogradă. Rămăsese doar pragul casei. Soţul meu e invalid, e operat şi nu poate merge. Strigam la el şi spuneam că nu putem ieşi de aici. Apa mergea. Era mare. Nu puteam să ieşim.  Am sunat la 112 şi au zis că transmit, dar apa se tot ridica. Ziceam că ne va lua şi pe noi apa.   Doi bărbaţi au venit şi m-au apucat de mâini, aşa toţi ne-am apucat şi am trecut drumul în partea cealaltă. - Cam cât avea apa? Un metru? - Păi uitaţi-vă, da, era apa mare, straşnică şi tulburătoare”.


16 gospodării din sat au fost inundate, iar pagubele sunt imense.

Viiturile au afectat și satul Sărata Nouă din raionul Leova.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „La intrarea în localitatea Sărată Nouă, raionul Leova, șuvoaiele puternice au distrus acest pod aflat în construcție, care era finalizat în proporție de 70%. După cum puteți vedea, această porțiune a devenit impracticabilă, fiind acoperită de nămol. Viitura a fost atât de mare încât a luat și câteva mașini parcate, una dintre ele rămânând blocată în noroi”.

De asemenea, mai mulți agenți economici din localitate au avut de suferit - viitura puternică le-a inundat depozitele. Iar o benzinărie a fost practic distrusă. Acest bătrân în vârstă de 63 de ani era cât pe ce să fie luat de ape.

ALEXANDR FILIPOV, locuitor al raionului Leova: „Apa se tot ridica şi ridica. Un lucrător a zis că trebuie să ne salvăm. Acuş ne vom îneca. Doar a spus asta şi se deschide uşa şi un metru de apă peste noi. Ei erau mai înalţi, eu mai scund şi m-a luat apa”.


Autoritățile au intervenit în peste 300 de misiuni. S-au făcut lucrări de deblocare a drumurilor, de defrișare, evacuarea persoanelor și pomparea apelor din gospodării. Din calea puhoaielor au fost salvate 30 de persoane inclusiv 3 copii. Autoritățile îndeamnă oamenii să nu pornească la drum şi să evite deplasările cu mijloacele de transport, pentru că ar putea rămâne blocați. În situații de risc, cetăţenii sunt îndemnaţi să sune la Serviciul 112.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter