Extern

Ambasadorul Iranului în Liban a rămas fără un ochi, după ce i-a explodat pagerul

post-img
Mojtaba Amani

Ambasadorul iranian în Liban, Mojtaba Amani, a pierdut un ochi și a suferit răni grave la celălalt când un pager pe care îl avea asupra lui a explodat în timpul unei serii de explozii care au lovit Libanul și Siria marți, a relatat miercuri The New York Times, preluat de ynetnews.com. Citând două surse din cadrul Gărzilor Revoluționare ale Iranului, NYT a menționat că starea lui Amani este mai gravă decât s-a dezvăluit public, ceea ce a dus la transferul acestuia în Iran pentru tratament medical suplimentar.

ZFR

Imaginile difuzate de presa iraniană au arătat scene de haos în Liban, ambasadorul fiind transportat de urgență la un spital din Beirut, cu ochiul bandajat și cămașa pătată cu sânge, scrie Digi24.

Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a condamnat atacul și, în cadrul discuțiilor cu omologul său libanez, a exprimat disponibilitatea Teheranului de a transfera ambasadorul și alți răniți pentru îngrijiri suplimentare, dacă este necesar.

Rapoartele iraniene au indicat că două dintre gărzile de corp ale lui Amani au fost, de asemenea, rănite, deoarece și acestea aveau pagere.

Unul dintre ei a declarat că dispozitivele au emis un sunet cu 10 secunde înainte de a exploda, determinându-i pe unii să le examineze, ceea ce a dus la provocarea de răni grave. New York Times a consultat, de asemenea, experți în securitate cibernetică, care au analizat imaginile cu exploziile și au stabilit că pagerele au fost modificate special pentru a crea „explozii chirurgicale”.

Atacul a vizat o vulnerabilitate cheie în operațiunile Hezbollah - comunicarea între membrii săi. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a limitat recent utilizarea telefoanelor mobile din cauza temerilor legate de spionajul israelian, făcând din pagere principala metodă de comunicare a grupului.

ZFR

Israelul nu a revendicat exploziile, care au ucis cel puțin 12 persoane, potrivit surselor libaneze.

Ministerul Sănătății din Liban a raportat inițial aproximativ 4.000 de răniți, dintre care 400 în stare gravă, dar ulterior a revizuit cifrele la 2.800 de răniți, dintre care 200 în stare gravă.

Oficialii israelieni cred că Hezbollah se va răzbuna pentru lovitura semnificativă primită de grup și se pregătesc pentru o potențială escaladare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter