Liderul din stânga Nistrului, Vadim Krasnoselski, a făcut o vizită la Moscova. El a reuşit să ajungă în Federaţia Rusă trecând prin Aeroportul din Chişinău. Informaţia a fost confirmată astăzi de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a declarat că autorităţile constituţionale nu impiedică în niciun fel identificarea unei soluţii pentru criza umanitară din regiunea separatistă. La conferinţa de presă după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, Sandu a punctat planurile Guvernului pentru depăşirea crizei energetice.
Investiţii în energia regenerabilă, susţinerea mediului de afaceri şi creşterea numărului de vouchere energetice. Sunt câteva dintre planurile pe termen scurt şi mediu ale guvernării, discutate la şedinţa de astăzi Consiliului Suprem de Securitate dedicată dificultăţilor din sectorul energetic. Preşedintele Republicii Moldova a recunoscut că tarifele la energie achitate de locuitorii ţării sunt mari.
MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Am discutat despre faptul că Guvernul trebuie să facă mai multe eforturi pentru mediatizare şi inclusiv pentru creşterea sprijinului sub formă de vouchere energetice, vouchere care vin să ajute în special gospodăriile vulnerabile. Guvernul are un mecanism prin care va compensa până la 50% cheltuielile agenţilor economici. Şi aici e vorba de o treime dintre producători, cei mai afectaţi. Şi un proiect extrem de important este punerea în funcţiune a liniei de tensiune înaltă Chişinău – Vulcăneşti, acest proiect trebuie să se încheie până la sfârşitul acestui an.”
Cât despre malul stâng al Nistrului, preşedintele a declarat că Republica Moldova nu împiedică tranzitul gazelor ruseşti şi că guvernarea este în continuare deschisă să ofere ajutor oamenilor din zonă. Maia Sandu a confirmat şi că liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a reuşit să plece la Moscova prin Chişinău.
MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Cunosc, cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova şi aceasta este încă o dovadă că Chişinăul nu este un impediment în identificarea unei soluţii. Noi ne dorim cât mai repede ca oamenii de pe malul stâng să aibă curent, căldură şi apă. Şi, respectiv, dacă această vizită rezolva problema, nu are decât să o rezolve. Altfel, comunicarea cu regimul de la Tiraspol se face prin instituţii guvernamentale stabilite prin lege.”
Sandu a subliniat, din nou, că această criză este provocată de Rusia, pentru a destabiliza situaţia de pe malul drept al Nistrului şi că Tiraspolul refuză ajutorul Chişinăului la ordinul Kremlinului.
MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Ca să fie foarte clar, acest refuz nu este al Tiraspolului, acest refuz este al Kremlinului. Malul drept nu are datorii faţă de Gazprom, aşa cum în mod fals insinuează partea rusă şi încearcă să justifice această decizie. Scopul acestei crize umanitare, provocate de Kremlin pe malul stâng, este generarea unei crize politice pe malul drept şi escaladarea situaţiei.”
Reamintim că, pe 1 ianuarie, Gazprom a sistat livrările de gaze ruseşti pentru regiunea transnistreană. De atunci, oamenii din zonă nu au căldură şi suportă zilnic întreruperi de curent. Pentru mâine, Energocom a anunţat că este acoperit tot consumul de energie electrică planificat pentru malul drept al Nistrului. Totuşi, cetăţenii sunt îndemnaţi să facă economie.