Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a oferit detalii în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova despre planurile de construire a celor nouă poduri de peste Prut. Proiectul include importante infrastructuri menite să conecteze mai bine Republica Moldova de România și alte state ale Uniunii Europene.
Ministru a subliniat că, dintre aceste poduri, cel mai avansat este „Podul Unirii” de la Ungheni, simbolic pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului.
„Cel mai avansat pod dintre toate aceste poduri, evident este Podul Unirii de la Ungheni. El este simbolic pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului pentru că în 1991, acolo s-a început cu Podul de Flori. Vorbeam cu colegii de la Ministerul Infrastructurii că ar fi bine să îl numim Podul Unirii, pentru că el are o denumire a sa. La fel să vorbim cu arhitecți atunci când îl vor proiecta, partea aia de palier, să-l facă simbolic în haina națională, în covoare tradiționale românești. Acest pod ar trebui să aibă componente etno-folclorice ale românilor din toate părțile geografice ale României, să fie un tot întreg și să reprezinte românii de pretundineni în acest pod”, a spus oficialul.
El a menționat că proiectul pentru „Podul Unirii” este finalizat deja, iar autorizațiile de construire sunt în curs de eliberare.
„Sperăm să începem cât de curând, pentru că proiectul este gata. Se eliberează autorizația de construire. Contează să îl începem și eu cred că la tempoul pe care l-au luat companiile de construcție din România, cred că va merge bine. Acum noi lucrăm la eliberarea autorizației de construire și a certificatului de urbanism și autorizația de construire ulterior pe segmentul din partea Republicii Moldova. Eu cred că noi, cu pași rapizi, vom merge spre interconectarea Republicii Moldova”, a adăugat ministrul.
El a subliniat că, până în 2021, nu se discutase despre construcția de poduri noi, iar acum, prin aceste proiecte, se va realiza o interconectare semnificativă nu doar cu România, dar și cu Uniunea Europeană.
„Vreau să accentuez că, până în 2021, nici nu se vorbea despre poduri. Nici măcar nu se schimba asflatul pe podurile existente și acum vorbim despre construcții, despre interconectarea Republicii Moldova. Noi când vorbim despre construcția podurilor peste Prut, pentru noi, are o dublă semnificație. Una, că noi ne interconectăm la UE și doi, ne interconectăm cu România. Se întâmplă două lucruri adevărate, autentice, nu vorbite, nu metaforic, dar la propriu. Lucrul acesta este în interesul românilor de pretutindeni și, în mod deosebit, cetățenilor din R. Moldova care prin aceste poduri pot vizita, pot lucra, își pot desfășura activitățile”, a declarat Vladimir Bolea.
Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: