Extern

Lituania îşi va închide temporar două din cele şase puncte de control de la frontiera cu Belarusul

Lituania îşi va închide temporar două din cele şase puncte de control de la frontiera cu Belarusul

Lituania îşi va închide temporar două din cele şase puncte de control de la frontiera cu Belarusul. Decizia guvernului de la Vilnus va intra în vigoare vineri, 18 august, şi e menită să consolideze frontiera de est a ţării în faţa ameninţărilor pe care le prezintă grupul de mercenari ruşi Wagner dislocaţi în Belarusul vecin.

Ministrul adjunct al Transporturilor din Lituania a anunţat că închiderea celor două puncte de trecere a frontierei cu Belarusul e un răspuns adecvat amenințarările care planează în prezent asupra securității naționale. Adresându-se consiliului de miniştri, reprezentantul guvernului a subliniat că măsura e prevăzută inclusiv pentru combaterea contrabandei la frontieră.

AGNE VAICIUKEVICIUTE ministrul adjunct al transporturilor din Lituania: „Există mai multe motive pentru luarea acestei decizii. În primul rând, mediul geopolitic a devenit mai amenințător şi există și oportunități de a trimite poliţişti de frontieră la alte puncte de control ale graniţei. Această mișcare are ca scop reducerea contrabandei prin redirecţionarea transportului către punctul de control Medininkai aproape finalizat și bine echipat. Spre deosebire de punctele de control (n.r. închise) Tvereciai și Sumskas, punctul de control Medininkai dispune de controale cu raze X.”

Lituania, Letonia, și Polonia au început să ia măsuri urgente pentru a-și consolida granițele, temându-se de provocări ale mercenarilor ruşi din grupul Wagner. În jur de 4 mii dintre aceştia ar fi fost desfăşuraţi în Belarus după eşecul rebeliunii din 24 iunie împotriva Ministerului rus al Apărării.

Polonia a închis anul acesta toate punctele de trecere a frontierei cu Belarusul, cu excepţia unui singur punct unde au loc controale minuţioase. Varşovia a dislocat mii de militari în sprijinul patrulelor de frontieră pentru a descuraja acţiunile destabilizatoare ale vecinului săi estic.

În plus, poliţia din Cracovia investighează circumstanţele apariţiei unor stickere prin care s-ar face recrutări pentru grupul de mercenari Wagner. Doi suspecţi în acest caz au fost reţinuţi în prima zi a săpămânii. Şi Letonia şi-a suplimentat numărul de militari la frontiera cu Belarusul. Numai în noaptea de luni spre marţi, au fost raportate 40 de tentative de trecere ilegală a frontierei dinspre Belarus.

KRIŠJĀNIS KARIŅŠ prim-ministrul Letoniei: „E acțiune proactivă a polițiștilor de frontieră implicând și forțele armate. Pur și simplu, ne creștem prezența (n.r. militară) și trimitem un semnal clar atât societății noastre, cât și autorităților din Belarus că aici nu e loc pentru glume. Nu este vorba doar de granița externă a Letoniei. Este vorba și de frontiera externă a Uniunii Europene.”

Polonia, Lituania și Letonia au avertizat că își vor închide simultan granițele cu Belarusul în cazul unor incidente provocate de mercenarii Wagner.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter