Actualitate

VIDEO. Diplomații ruși au părăsit astăzi R. Moldova

VIDEO. Diplomații ruși au părăsit astăzi R. Moldova

Mai mulţi diplomaţi, dar şi angajaţi ai ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău au părăsit astăzi Republica Moldova cu o cursă charter. Asta după ce, la sfârşitul lunii iulie, Chişinăul a solicitat Moscovei să-şi reducă personalul ambasadei sale. Cererea a fost motivată de o serie de acţiuni şi declaraţii neprietenoase, inclusiv ameninţări la adresa Republicii Moldova, făcute de oficialii ruşi. Zeci de poliţişti i-au păzit pe diplomaţii ruşi şi familiile acestora până la îmbarcarea în avion. Niciunul dintre reprezentanţii misiunii diplomatice nu a vrut să facă declaraţii pentru presă.

Diplomaţii ruşi care au părăsit astăzi Republica Moldova au venit, din zori, la sediul ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Aici erau aşteptaţi de câţiva susţinători care vroiau să-şi ia rămas bun. Printre ei puteau fi observaţi şi câţiva jurnalişti, angajaţi ai unor posturi ruse de televiziune care promovează politicile Kremlinului dar şi mai mulţi lideri ai unor organizaţii neguvernamentale pro-ruse. La un moment dat, au fost invitaţi în curtea ambasadei, de unde s-au auzit aplauze, semn că avea loc o ceremonie de luat rămas-bun. „Dacă cineva crede că legăturile noastre cu poporul rus pot fi tăiate atât de uşor, la decizia unei singure părţi, a unei persoane, asta este greşit. Pentru că aceste legături au existat şi vor exista”. Diplomaţii şi familiile lor au urcat apoi în două autocare care i-au transportat la aeroport. „Ne puteţi spune câteva cuvinte? De ce sunteţi nevoiţi să plecaţi din Republica Moldova? - -...... - Ne puteţi spune poziţia dumneavoastră cu privire la decizia autorităţilor din Republica Moldova? -Puteţi să ne comentaţi? - Vă rog să vă adresaţi la reprezentantul oficial. - Dar părererea dumneavoastră personală?”. La aeroport, zeci de poliţişti şi luptători de la brigada cu destinaţie Specială "Fulger" nu i-au lăsat pe jurnalişti să se apropie de diplomaţi, angajaţii ambasadei şi membrii familiilor lor.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Nu ne putem apropia prea mult de gardul aeroportului pentru a surprinde momentul decolării avionului. Zona din jurul obictivului a fost împânzită de forțele de ordine. Polițiști înarmați au creat un perimetru de securitate." În momentul în care personalul ambasadei a coborât din autocare, şi-au făcut apariţia şi câţiva membri şi simpatizanţi ai PSRM, printre care şi Vladimir Odnostalco şi Grigore Novac, deputaţi din partea Blocului socialiştilor şi comuniştilor. VLADIMIR ODNOSTALCO, deputat, BCS: „Am venit să-mi conduc rudele, ele zboară în Londra. Ce să mai spun? - Adică este o coincidenţă că vă aflaţi aici şi, totodată, pleacă diplomaţii ruşi? - V-am spus adevărul”.

GRIGORE NOVAC, deputat, BCS: „Vreau să ştim dacă e o coincidenţă faptul că sunteţi aici şi au venit autocarele cu diplomaţii ruşi? Aţi venit să-i petreceţi? - Nu, am venit să discut cu dumneavoastră. Unde era să vă găsesc dacă nu la aeroport. Iată SIS-ul, voi, ceilalţi. Toţi. - Dar de ce sunteţi aici, la aeroport, dincolo de glume? - De ce credeţi că eu glumesc. Servesc o cafeluţă, vorbesc cu DVS, dimineaţa e frumoasă. Oare asta e rău?”.

ANATOL ŢĂRANU, analist politic: „Faptul că PSRM şi reprezentanţii acestui partid sunt adeptii linei pro ruseşti, de fapt ei sunt un partid pro rus. Era firesc ca reprezentanţii acestui partid să vină la aeroport. Şi să-şi etaleze atitudinea sa rusofilă. Plecarea diplomaţilor ruşi, era un prilej bun”.

Avionul cu angajaţii diplomaţiei ruse a decolat de pe aeroport în jurul orei 09.00. La ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău rămân 10 diplomaţi acreditaţi şi 15 anagajaţi în funcţii administrative şi tehnice. Decizia autorităţilor de la Chişinău de a trimite acasă o parte dintre angajaţii diplomaţiei ruse la Chişinău, are scopul de a echivala numărul personalului diplomatic cu cel al Republicii Moldova în Federația Rusă.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter