Extern

Zelenski a mers în regiunea Doneţk pentru a inspecta situaţia umanitară şi de securitate

post-img
Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers miercuri la Pokrovsk, oraş situat aproape de o zonă dificilă a frontului în regiunea estică Doneţk, pentru a se întâlni cu soldaţi şi a le prezenta pe noul comandant al forţelor comune, precum şi a inspecta situaţia de securitate şi umanitară din zonă, relatează AFP, Reuters şi EFE

"Am început această zi în regiunea Doneţk, cu soldaţii noştri, cu comandantul şef (al armatei, Olexandr) Sîrski şi cu noul comandant al forţelor comune, generalul (Andri) Gnatov, a anunţat Zelenski într-o înregistrare video postată pe contul său de Telegram, filmată la intrarea în oraşul Pokrovsk, sector unde ruşii sunt în ofensivă de mai multe săptămâni.

"Am avut o întâlnire în regiunea Doneţk cu privire la securitatea şi sprijinul pentru populaţie", a scris Zelenski pe social media. Printre problemele discutate, a adăugat el, s-au aflat asigurarea cu apă şi servicii sociale, evacuarea şi repararea caselor avariate de atacurile sau ostilităţile ruseşti, potrivit Agerpres.

Preşedintele ucrainean a fost însoţit la Doneţk de comandantul şef al armatei, Oleksandr Sîrski, şi de noul comandant al forţelor comune, Andri Gnatov, numit luni în funcţie pentru a înlocui un general acuzat că a provocat numeroase victime ucrainene prin presupusa sa incompetenţă.

Zelenski l-a prezentat pe Gnatov "tuturor responsabililor de apărarea regiunii Doneţk" şi, împreună cu cei doi şefi militari care îl însoţeau, preşedintele a fost informat despre situaţia militară de pe teren, chiar pe poziţiile ucrainene.

"Mă bucur că am văzut şi am mulţumit brigăzilor 110 şi 47", a mai scris Zelenski în mesajul său.

Preşedintele ucrainean a anunţat, de asemenea, că, la întoarcerea sa la Kiev, va cere unor oficiali guvernamentali să se deplaseze în oraşele din apropierea liniei frontului pentru a vedea situaţia la faţa locului.

"Soluţiile nu se văd de la Kiev", a declarat Zelenski, care a adăugat că este surprins de faptul că anumite figuri guvernamentale nu au vizitat aceste comunităţi "timp de o jumătate de an sau mai mult" şi a anunţat că va lua deciziile "adecvate" cu privire la aceşti responsabili.

Forţele ruse şi-au intensificat atacurile în direcţia oraşului ucrainean Toreţk, menţinând în acelaşi timp presiunea asupra altor sectoare ale frontului în regiunea Doneţk (est), a raportat miercuri Statul Major ucrainean, citat de EFE.

"În direcţia Toreţk, situaţia nu s-a schimbat substanţial şi presiunea se menţine", se arată în raportul Statului Major de la Kiev, care raportează 11 atacuri ruseşti în apropiere de Toreţk şi în satele învecinate Pivnicine şi New York, tot în Doneţk. Toate atacurile au fost respinse de forţele armate ucrainene, adaugă raportul.

Statul Major ucrainean a explicat, de asemenea, că ia "măsuri pentru a consolida stabilitatea apărării" în această zonă a frontului de est.

În ultimul său buletin privind evoluţia de pe front, Centrul pentru Strategie de Apărare, un think tank de la Kiev, informează despre progrese ruseşti la est de satul Drujba, la aproximativ şase kilometri nord-est de Toreţk.

Potrivit acestui think tank ucrainean, obiectivul Rusiei este de a prelua controlul asupra Toreţkului şi a aşezării New York (aproximativ 12 kilometri sud de Toreţk) şi apoi de a avansa spre nord pentru a ajunge la Kostiantinivka, unul dintre cele mai importante fiefuri ale forţelor ucrainene în Doneţk.

Statul Major ucrainean a informat de asemenea despre zeci de atacuri ruseşti în alte zone de-a lungul liniei de contact în regiunile Harkov (nord-est), Doneţk şi, într-o mai mică măsură, Zaporojie (sud-est).

Ucraina a pierdut iniţiativa pe front toamna trecută, după ce a doua sa contraofensivă terestră din acest război nu a dus la rezultatele scontate. Rusia a trecut de atunci la ofensivă şi câştigă treptat teren în mai multe sectoare ale frontului, notează EFE.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter