Politic

Europarlamentarul Eugen Tomac: „Referendumul reprezintă o reconfirmare a atașamentului față de proiectul european”

post-img
Europarlamentarul Eugen Tomac: „Referendumul reprezintă o reconfirmare a atașamentului față de proiectul european”

„Nu văd nici un motiv rațional pentru care oamenii din R. Moldova nu ar ieși la referendumul important, care reprezintă o reconfirmare a atașamentului față de proiectul european,” a declarat europarlamentarul României Eugen Tomac în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Europarlamentarul României a subliniat că UE va oferi cetățenilor R. Moldova un viitor predictibil și în siguranță: 

„Marea majoritate a cetățenilor R. Moldova își doresc să trăiască în pace, în siguranță, și cu un viitor predictibil. Oricine își dorește să vadă ce înseamnă lumea rusă de astăzi, este suficient să sse uite spre cetăețnii ucraineni din zonele de est, ocupate astăzi de Rusia. Acei oameni, aproape 30 ani la rând au votat pentru un vector ro-rusesc în Ucraina, și plătesc scump această opțiune politică pe care au avut-o pentru că sunt oameni care au rămas fără proprietăți, fără perspectivă, fără viitor, și din păcate foarte mulți dintre ei au rămas fără cei apropiați, inclusiv victime au căzut copiii. Deci, știm exact ce poate oferi Rusia, iar Putin oferă aceste exemple în fiecare zi în Ucraina.”

Comparând oportunitățile oferite de către UE cu cele ale Rusiei, ex-ministrul român al Comunicațiilor, Răzvan Cotovelea a declarat că Rusia așa cum este acum, nu oferă decât război: 

„Zona de influență rusă, așa cum este acum, nu oferă decât război, nu oferă decât totalitarism, nu oferă decât deznădejde, nu oferă decât distrugere - nimic bun. În afară de cultura, literatura, arta și muzica, care sper în continuare să se dezvolte liber, dar am îndoieli, în spațiul rus eu nu văd altceva care să fie de apreciat. Modelul economic este bazat pe exportul de hidrocarburi la prețuri de dumping, observ că industria și toata economia este deja concentrată pe industria de război, observ că libertățile cetățenești sunt grav încălcate și oprite în Rusia. 

Ce oferă spațiul european: să poți să trăiești unde vrei, să poți să lucrezi unde vrei, să poți să ai orice proprietate îți dorești oriunde în spațiul european, să poți să ai acces la o piață de peste 500 milioane de consumatori, să poți să produci și să exporți fără nici un fel de bariere (tarifare, vamale). Gândiți-vă doar la producătorii din agricultura Moldovei, fiind memebri ai UE exportați fără nici un fel de taxe. Vom avea foarte multe investiții directe, vom avea foarte multe proiecte, iar tinerii noștri vor avea practic o nouă șansă pentru o nouă viață, ” a menționat Răzvan Cotovelea. 

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter