Actualitate

VIDEO. Fenomene extreme în Europa. Caniculă în Polonia şi Italia, furtuni şi inundaţii în Serbia

post-img
imagine simbol

Tabloul cu vreme foarte călduroasă însoţită de vijelii îl vom vedea în multe zone ale Europei. Apar fenomene extreme inclusiv în locuri unde, rareori, temperaturile depăşeau 30 de grade. E caniculă în Polonia şi Italia, iar în Serbia furtunile şi ploile au provocat inundaţii şi pagube semnificative.


După ploile abundente şi fenomenele extreme care săptămâna trecută au lovit nordul Italiei, temperaturile explodează. În Sicilia vor fi, în perioada imediat următoare, 42 de grade şi până la 36 în nordul Peninsulei.

17 oraşe sunt sub cod portocaliu de caniculă. Temperaturile vor fi cu 10 grade peste media normală a perioadei. Ministerul Sănătăţii a transmis populaţiei să evite ieşirile din casă şi expunerea la soare între orele 11 şi 18.

În Polonia au fost emise coduri de avertizare de caniculă, dar şi de vijelii pentru majoritatea regiunilor ţării.

Sâmbătă şi duminică va fi şi mai cald. Mulţi polonezi au pornit deja spre staţiuni de la munte pentru a scăpa de vipie.

În Letonia sunt peste 30 de grade – o temperatură cu care letonii nu sunt obişnuiţi. Mai ales în luna iunie. Mulţi au mers la mare să se răcorească ori la piscine

Salvamarii avertizează că a crescut numărul cazurilor de înec şi atrag atenţia părinţilor să îşi supravegheze copiii.

În sudul şi vestul Serbiei, o furtună violentă, însoţită de ploi torenţiale, a făcut prăpăd în mai multe localităţi. A fost evacuată o grădiniţă – nu erau copii în clădire, doar 5 angajate. Femeile au fost scoase de echipele de intervenţie. Din cauza ploii şi a vântului nu mai puteau ieşi, iar nivelul apei, în interior, creştea rapid.

De asemenea, serviciile de urgenţă au intervenit pentru a i salva pe şoferii surprinşi pe şosele de rafalele puternice de vânt şi de ruperea de nori.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter