Social

Au fost premiați participanții care au obținut cele mai bune rezultate la Marea Dictare Națională

post-img
Marea Dictare Națională 2024

Circa 1800 de persoane s-au prezentat la 31 august în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a aduce un omagiu limbii române, dar și pentru a-și testa competențele lingvistice. Participanții care au luat nota 9 și 10 au fost premiați în cadrul unei ceremonii festive, organizate de Ministerul Educației și Cercetării.

ZFR

Potrivit MEC, 122 de persoane au obținut nota nouă, iar cinci persoane au luat nota maximă. 

Dictările au fost evaluate de o comisie, constituită din 15 profesori universitari, doctori habilitați și doctori în filologie. S-a evaluat cunoașterea regulilor ortografice și de punctuație, precum și cerințele organizării estetice a textului în pagină, scrisul lizibil și cu acuratețe.

Participanții care au luat nota maximă la Marea Dictare Națională sunt: 

  1. Ludmila Motricala, studentă;
  2. Natalia Cojocaru, cadru didactic;
  3. Angelica Tonu, juristă;
  4. Victoria Burca, studentă;
  5. Măriuța Nistor, jurnalistă.

În cadrul unei festivități organizate la Muzeul Național de Istorie, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a felicitat participanții și le-a mulțumit pentru că au acceptat provocarea de a-și evalua cunoștințele de limbă română. „Vă mulțumim că ați fost alături de noi pe data de 31 august și am sărbătorit atât de frumos Ziua Limbii Române. Vom încerca să menținem această tradiție și în anul viitor. Este o acțiune simbolică și ne bucurăm că numărul participanților e tot mai mare cu fiecare an”, a spus ministrul. 

La ediția din anul curent, participanții au scris un fragment din opera „Școala vieții” de Spiridon Vangheli. 

Fiecare persoană care a scris dictarea pe nota „10” a beneficiat de: un abonament de trei luni la sport la „Arena Chișinău”; un set de cărți de la editura „Cartier”; un voucher de la librăria „Librarius”; „Biletul de Aur” (invitație dublă) la Teatrul Național „Luceafărul”. 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter