Actualitate

Opinii: Maia Sandu nu are un contracandidat la alegerile din toamnă. Rușii vor investi imens pentru a spulbera referendumul, iar toți candidații de stânga nu vor face altceva decât să atace miza referendumului

post-img
captură foto

Campania pentru prezidențiale din această toamnă va fi una foarte intensă, susține analistul politic Anatol Țăranu. El spune că, în acest moment, nu există un contracandidat care poate să reprezente o concurență serioasă pentru președinta Maia Sandu. În aceeași ordine de idei, analistul de politică externă de la București, Mihai Isac, afirmă că toți candidații de stânga care și-au anunțat intenția pentru funcția de președinte nu vor face altceva decât să atace miza referendumului. Politologul Cristian Pârvulescu este de părere că Federația Rusă va investi imens pentru a spulbera referendumul și pentru a crea o situație complicată Maiei Sandu, în eventualitatea în care va câștiga alegerile. Potrivit lui, dacă referendumul validează calea pro-europeană a R. Moldova atunci va fi mult mai ușor la parlamentarele din 2025.

Anatol Țăranu, analist politic: „Până nu demult pe această filieră a politicii moldovenești se încerca să fie identificată o singură candidatură care ar putea să facă o concurență reală și poate chiar și victorioasă Maiei Sandu, dar iată că tacticele s-au schimbat, iar o asemenea figură așa și nu a fost identificată. Partea bună pentru Maia Sandu și pentru partida pro-europeană a fost că foarte mult timp pe acest segment își păstra calitatea de lider Igor Dodon, o figură compromisă. Acei care încearcă să determine tacticile în această campanie electorală și-au dat seama că în turul întâi nu pot să contrapună Maiei Sandu un candidat care ar putea să lupte cu ea de la egal la egal, ca mai apoi în turul doi cumva să mai adauge pentru a câștiga scrutinul și atunci s-a recurs la această tactică de pulverizare a voturilor, au fost lansați mai mulți candidați pentru a mobiliza maximal toată partea eșicherului de stânga pro-rus. O mobilizare masivă a segmentului pe ansamblu când vor ieși să voteze pentru candidații de stânga, după acest principiu ar putea vota contracandidatul Maiei Sandu. Nu cred că tactica aceasta este lipsită de sens. Să vedem cum se vor așeza lucrurile. Desigur depinde mult cum își va construi campania Maia Sandu, deocamdată pe partea pro-europeană mai puțin se întrevede o fărâmițare, segmentare a zonei, dar mai este încă timp. După părerea mea campania va fi foarte intensă”.

Mihai Isac, analist de politică externă: „Irina Vlah este într-o campanie de peste un an de zile de când i-a încetat mandatul de guvernator. O vedem în campanie permanentă. Dacă vedem vizitele în localități pe care le face, vedem că aceste localități sunt conduse de administrațiile unor partide favorabile intereselor Federației Ruse, chiar dacă oficial unele mai semnează Pactul pentru Europa. Candidatura lui Stoianoglo ar putea să îi aducă mai multe prejudicii decât beneficii, vedem că Dodon nu are o imagine bună în Găgăuzia, iar Stoianoglo prin această încătușare cu Dodon practic se expune la acuzațiile de corupție. Ma bucură că sunt cetățeni de alte etnii care candidează, înseamnă că este democrație. Este păcat că această democrație fragilă din R. Moldova este folosită de Federația Rusă tocmai pentru a lansa un număr destul de mare de candidați. Toți acești candidați de stânga nu vor face altceva decât să atace miza referendumului și desigur pe Maia Sandu. Obiectivul lor nu este împiedicarea ajungerii Maiei Sandu în clădirea prezidențială, obiectivul lor sunt alegerile parlamentare din 2025, acolo se va da bătălia pentru viitorul european al R. Moldova. Mă îndoiesc că există, în acest moment, un candidat pe dreapta sau pe stânga care poate să reprezente o concurență serioasă pentru președinta Maia Sandu”.

Cristian Pârvulescu, politolog: „Nu există din punctul meu de vedere un contra-candidat, ei vor încerca să o compromită pe Maia Sandu, de altfel calculul este aritmetic după cum vedeți, vor să multiple candidații ca să ia cât mai multe voturi, astfel încât la turul doi să adune aceste voturi și să încerce să o pună pe Maia Sandu într-o situație dificilă. De fapt, marea problemă care va fi este referendumul în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Rușii vor investi imens pentru a spulbera referendumul pentru a crea o situație complicată Maiei Sandu și în eventualitatea în care va câștiga alegerile să facă imposibilă existența unei majorități prezidențiale. Maia Sandu a fost conștientă de la început de riscuri. Dacă câștigă referendumul, dacă referendumul validează calea pro-europeană a R. Moldova atunci va fi mult mai ușor la parlamentarele din 2025. Singura alternativă a R. Moldova este UE. Totul depinde de iteligența și reziliența moldovenilor pentru că atacul hibrid împotriva R. Moldova este incredibil”.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter