Cultură

Mihai Eminescu, 135 de ani de eternitate

Mihai Eminescu, 135 de ani de eternitate

Acum 135 de ani, în data de 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, se stingea geniul culturii româneşti, Mihai Eminescu. Ne-a lăsat moştenire un adevărat tezaur cultural, iar operele sale sunt mai actuale ca niciodată. Pentru a-i aduce un omagiu, mai mulţi scriitori şi oameni de artă au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor şi la monumentul de lângă sediul Uniunii Scriitorilor.

MONICA BABUC preşedintele Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu": „Mihai Eminescu a fost nu doar un genial poet şi literar dar şi un mare luptător pentru interesul naţional al românilor de pretutindeni. Ştiind cu câte intemperii şi drame s-au confruntat românii de aici, credem că chipul lui Eminescu nu este în zadar atât de iubit aici, în Republica Moldova."

IANOS ŢURCANU poet, eseist: „Nu orice popor are un asemenea poet. Eminescu ne uneşte, a devenit o matrice a poporului român."

„Cineva spunea că românii au vrut să-şi vadă sufletul, iar Dumnezeu l-a dat pe Eminescu."

Printre cei care au venit de dimineaţă la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Chişinău au fost scriitori, actori şi oameni simpli. Cu toţii recunosc - opera marelui scriior român este actuală şi astăzi.

SANDU ARISTIN CUPCEA actor: „Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi, Să ajung-a fi stăpână și pe țară și pe noi! Tot ce-n țările vecine e smintit și stârpitură, Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură, Tot ce e perfid și lacom, tot Fanarul, toți iloții, Toți se scurseră aicea și formează patrioții."

IVAN PILCHIN scriitor: „Cât de profundă a fost viziunea sa asupra realităţilor politice absolut pliabile zilelor noastre, chestiunea Basarabiei pe care o pune în discuţie Mihai Eminescu."

MIHAI GHIMPU politician: „Am impresia că mai mult n-a iubit nimeni România, aşa cum a iubit-o Eminescu. Dacă o să citiţi opera politica a lui Eminescu, o să vă convingeţi."

Mihai Eminescu a fost omagiat şi la Uniunea Scriitorilor din Moldova. La monumentul poetului s-au depus flori şi s-au recitat poezii. De dimineaţă, însă, nu am văzut niciun oficial. Doar ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a făcut o postare pe o reţea de socializare, în care îşi exprimă admiraţia pentru opera eminesciană.

Mihai Eminescu s-a născut în data de 15 ianuarie 1850, la Ipoteşti, Botoşani. Poet, prozator și jurnalist este considerat printre cele mai influente personalităţi din literatura română. Operele sale nemuritoare reprezintă o parte importantă a culturii naţionale şi internaţionale.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter