Extern

UE va impune sancțiuni fără precedent în sectorul gazelor din Rusia

post-img
Conductă gaz

Uniunea Europeană va impune sancțiuni fără precedent asupra sectorului profitabil al gazelor naturale din Rusia, marcând o măsură semnificativă care ar putea secătui sute de milioane de euro din visteria Moscovei, potrivit anunțului făcut de președinția belgiană a Consiliului UE. Această decizie, la care au ajuns joi dimineață ambasadorii UE, vine după săptămâni de opoziție dură din partea Germaniei și Ungariei cu privire la diferite părți ale celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni în contextul războiului din Ucraina, relatează Politico.

ZFR

Noile sancțiuni nu vor afecta majoritatea exporturilor de gaze naturale lichefiate (GNL) ale Rusiei către UE. În schimb, acestea vor interzice porturilor din UE să revândă GNL rusesc după sosirea acestuia și vor bloca finanțarea terminalelor de GNL rusești planificate pentru Arctica și Marea Baltică, scrie Calea Europeană

Aceasta reprezintă o schimbare notabilă pentru UE, care a lăsat anterior gazul rusesc nesancționat, în ciuda faptului că a impus interdicții stricte asupra exporturilor de petrol și cărbune după invazia pe scară largă a lui Vladimir Putin în Ucraina în februarie 2022. Dovezile din ce în ce mai numeroase că eforturile occidentale de a reduce veniturile din combustibili fosili ale Moscovei au fost insuficiente au sporit presiunea pentru a viza gazul.

Procesul de negociere a fost o provocare. Ungaria a amenințat cu dreptul de veto asupra pachetului, opunându-se majorității sancțiunilor suplimentare impuse Rusiei în domeniul energiei, ceea ce era de așteptat. Cu toate acestea, opoziția Germaniei, care i-a surprins pe mulți, nu a avut legătură cu gazul, ci s-a axat pe noile obligații pentru exportatorii UE de a nu vinde bunuri Rusiei, după cum a explicat cancelarul Olaf Scholz.

În prezent, „clauza de interzicere a exportului către Rusia” se aplică doar armelor de foc, articolelor pentru câmpul de luptă și bunurilor cu dublă utilizare cu aplicații atât militare, cât și civile. Germania s-a temut că extinderea acestei clauze pentru a acoperi mai multe produse civile ar avea un impact grav asupra întreprinderilor mici.

Berlinul a argumentat că întreprinderile mai mici, orientate spre export, ar putea renunța la unele afaceri în Asia sau în Orientul Mijlociu, temându-se de posibile încălcări ale sancțiunilor din partea subsidiarelor sau a clienților lor din cauza dificultății de a urmări întregul lanț de aprovizionare. „Este vorba despre economia germană”, a declarat un diplomat. „Ei sunt foarte îngrijorați”.

ZFR

În cele din urmă, negociatorii au abordat preocupările Germaniei prin eliminarea clauzei, în așteptarea unui studiu suplimentar al efectelor sale potențiale. Ungaria a sprijinit interdicțiile privind GNL după ce a primit asigurări că extinderea centralei sale nucleare Paks II, susținută de Rusia, nu va fi sancționată.

În ciuda succesului sancțiunilor privind GNL, negociatorii încă dezbat o altă propunere de extindere a sancțiunilor rusești la Belarus, care servește drept ușă de acces pentru ca bunurile sancționate să ajungă în Rusia. Această chestiune va fi discutată în continuare joi după-amiază. Germania și Franța au blocat aceste planuri din cauza preocupărilor legate de impactul lor asupra vânzărilor de bunuri de lux.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, UE și-a redus dependența de gazul rusesc cu aproximativ două treimi. Cu toate acestea, blocul a continuat să importe și să revândă GNL rusesc, care este livrat în stare lichidă super-răcită, stârnind stânjeneală pe măsură ce încearcă să reducă fondurile de război ale Kremlinului. Spania, Franța și Belgia au fost cei mai mari cumpărători de GNL rusesc anul trecut.

Deși GNL rusesc a reprezentat doar 5% din consumul de gaz al UE în 2023, acesta a generat totuși profituri de aproximativ 8 miliarde de euro pentru Kremlin. Noul acord va afecta probabil doar aproximativ un sfert din această sumă, deoarece nu interzice importurile directe în UE. Cu toate acestea, sancțiunile vor forța Rusia să își revizuiască modelul de afaceri în domeniul GNL, în special în ceea ce privește livrările trimise către Asia prin Europa. Acum, Rusia va trebui probabil să redirecționeze aceste transporturi prin Marea Arctică, ceea ce va necesita spărgătoare de gheață specializate, care sunt în număr limitat.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter