Social

Cei 100 de copii care merg la grădiniţa "Calina", din oraşul Soroca, se vor bucura de condiţii mai bune din această toamnă

Cei 100 de copii care merg la grădiniţa "Calina", din oraşul Soroca, se vor bucura de condiţii mai bune din această toamnă

Cei 100 de copii care merg la grădiniţa "Calina", din oraşul Soroca, se vor bucura de condiţii mai bune din această toamnă. Instituţia este în reparaţie capitală. Au fost schimbate acoperişul şi geamurile, iar acum se lucrează la interior. După încheierea reparaţiilor, angajaţii unităţii preşcolare speră că se vor putea deschide mai multe grupe de copii şi se vor crea, astfel, noi locuri de muncă. Până atunci, micuţii au fost repartizaţi la instituţiile din apropiere.

ZFR

Lucrările de la grădiniţa "Calina" sunt în toi. Muncitorii au finalizat reconstrucţia acoperişului, iar acum lucrează în încăperile imobilului. Angajaţii institutiei preşcolare spun că era mare nevoie de această reparaţie capitală. Până acum, la fiecare ploaie apa trecea prin acoperiş iar iarna erau nevoiţi să acopere geamurile pentru a nu intra frigul.

IRINA BOTNARI, educator: Chiar erau nişte condiţii inumane, era mucegai peste tot, iar acoperişul curgea. Apă caldă nu aveam, iar dacă vorbim de geamuri, cred că era unica instituţie din Republica Moldova care avea geamurile vechi, cu peliculă în ferestre.

ALA PRUTEANU, educator: Iarna ne era foarte greu cu apa caldă trebuia să încălzim apa ca să le spălăm mânuţele. Dar cu ajutorul dădacelor, a părinţilor şi a doameni directoare amînfruntat toate greutăţile. Acum suntem şi noi curioşi şi aşteptăm cu mare nerăbdare să ne întoarcem la locul de muncă şi vreau să vă spun că nesimţim mândri că putem activa într-o aşa grădiniţă modernă.

În timp ce interiorul clădii este finisat, pe dinafară sunt termoizolaţi pereţii, iar pe acoperiş au fost instalate 90 de panouri fotovoltaice.

DORINA LISNIC, director, Grădiniţa nr. 7 "Calina", Soroca: În cadrul acestui proiect se realizează lucrări de reparaţie capitală a instituţiei respective. În cadrul proiectului a fost schimbată în totalitatea reţeaua de energie electrică, au fost instalate panouri solare care ne va permite să eficientizăm cheltuielile din buget pe perioada rece a anului când vom folosi mai multă energie pentru căldură.

ZFR

Reparaţia grădiniţei, realizată de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord, este unul dintre proiectele finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

LILIA PILIPEȚCHI primar, municipiul Soroca: Proiectul implementat în grădiniţa nr. 7 din cadrul programului revitalizare și dezvoltare urbană. Proiectul se ridică la circa 9,5 milioane lei, dintre care două milioane de lei este contribuţia Primăriei municipale

Primarul mai spune că lucrările se vor încheia până la începutul lunii noiembrie. În prezent, Agenția de Dezvoltare Regională Nord implementează șapte proiecte în municipiul Soroca. Printre acestea se numără și construcția unei noi stații de epurare a apelor uzate.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter