Cultură

Cel mai mare festival de literatură şi traduceri din Sud-Estul Europei, Filit, a adunat nume notorii la Chişinău. Ce evenimente vor fi organizate şi cine sunt invitaţii

Cel mai mare festival de literatură şi traduceri din Sud-Estul Europei, Filit, a adunat nume notorii la Chişinău. Ce evenimente vor fi organizate şi cine sunt invitaţii

La Chişinău a început cea de-a doua ediţie a celui mai mare festival de literatură şi traduceri din Sud-Estul Europei – Filit. Evenimentul a fost deschis cu "Trenul Literaturii", care pornit de la Iaşi spre Chişinău, şi a continuat la "Teatrul Fără Nume" cu întâlnirea cu scriitorul Andrei Pleșu și istoricul și criticul literar Alexandru Călinescu.

ZFR

"Trenul Literaturii" a unit simbolic cele două capitale ale Moldovei - Iași și Chișinău. Timp de patru ore, cât a durat drumul, călătorii au discutat, au ascultat poeziii şi cântece.

"Am întâlnit scriitorii care vor participa la evenimentele FILIT de la biblioteci, de la Uniunea scriitorilor şi aşa mai departe. Ne-au înflăcărat şi poeziile împărtăşite şi concertul susţinut de Adam's Nest, cumva ne-a ridicat la toţi dispoziţia şi s-a primit destul de frumos în tren."

VLAD ALUI GHEORGHE, membru, trupa Adam's Nest: Am participat la toate ediţiile de FILIT de la Iaşi de când eram student, până am avuns invitat iar anul trecut şi moderator. Acum mă bucură tare mult că sunt invitat aici ca poet şi în tren am fost şi ca musician.

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere promovează cultura lecturii, încurajează cititul în rândul tinerilor, fiind şi o platformă de întâlnire între scriitori și cititori.

ADELINA LABIC, poetă: A fost un tren prin care am reuşit să discutăm despre literatură, despre poezie, despre cultură în general şi ne bucurăm foarte mult despre crearea acestei punţi dintre România şi Republica Moldova.

ZFR

REMUS BOLDEA, poet, dramaturg: Eu sunt debutant. Am scos o carte acum doi ani de zile. Am avut norocul să fiu invitat şi la Iaşi, unde a fost incredibil. Sunt foarte rare cazurile să fii invitat la FILIT chiar dacă ai multe cărţi. Cumva mă simt privilegiat.

AURA REVENCO, director executive, FILIT Chișinău: Aceste eveniment are menirea de a face literature atractivă pentru tânăra generaţie, înconjurată de gadgeturi. Pe de altă parte face o conexiune între autorii din Republica Moldova, cu cei din România sau cu cei din Danemarca, Polonia, Italia Germania, pentru că avem din foarte multe ţări europene anul acesta invitaţi.

Deschiderea oficială a avut loc la "Teatrul Fără Nume", cu o întâlnire memorabilă cu scriitorul Andrei Pleșu și istoricul și criticul literar Alexandru Călinescu. Festivalul va continua cu alte discuţii cu scriitori, ateliere tematice pentru liceeni şi cluburi de lectură. În centrul atenției vor fi traducătorii, scriitorii și editorii.

NARCIS AFRĂSINEI, fondator, FILIT Iaşi: Nu pot decât să fiu încrezător că cee ace s-a construit anul trecut, mai ales că tot ceea ce vedem în septembrie 2023, era doar un vis la care speram, dar mulţi nu credeau că poate fi relizat. Nu putem decât să sperăm că acesta se va multiplica mulţi ani de acum înainte.

Festivalul este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Iar secretarul DRRM, Adrian Dupu, a anunţat o donaţie de carte pentru bibliotecile din Republica Moldova

ADRIAN DUPU, secretar de stat, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova: Departamentul pentru relaţia cu Republica Moldova va aduce la începutul lunii octombrie o donaţie de aprope 100 mii de cărţi pentru bibliotecile din Republica Moldova. Aceasta va reprezenta cea mai mare donaţie de cărţi pe care România o face deoadată în Republica Moldova şi prin acest lucru din nou vrem să încurajăm cititorii.

Festivalul se va desfăşura până duminică, iar intrarea la evenimentele din cadrul acestuia este liberă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter