Actualitate

Mihai Popșoi: Sprijinul mobilizat prin intermediul Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova este crucial în completarea asistenței direcționate pentru integrarea în UE

post-img
Mihai Popșoi

„Cea de-a cincea Conferință Ministerială, găzduită de mine alături de șefii diplomației Franței, Germaniei și României - Stéphane Séjourné, Annalena Baerbock și Luminița Odobescu - marchează un pas important în angajamentul nostru comun față de viitorul Republicii Moldova și este încurajator să vedem o astfel de reuniune a partenerilor și prietenilor devotați”, a declarat ministrul de Externe Mihai Popșoi, la deschiderea Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, care are loc la Chișinău.

ZFR

„Prezența Miniștrilor Afacerilor Externe din Polonia, Radoslaw Sikorski, Lituania, Gabrielius Landsbergies, Țările de Jos, Caspar Veldcamp, demonstrează relațiile noastre extraordinare.

La 17 octombrie 2023, am convocat cea de-a patra Conferință Ministerială a Platformei de Sprijin pentru Moldova, în cadrul căreia au fost semnate șase noi acorduri de finanțare și memorandumuri. Aceste acorduri au mobilizat un pachet substanțial de sprijin financiar de 148,7 milioane EUR, cuprinzând 38,7 milioane EUR în granturi și 110 milioane EUR în împrumuturi cu condiții favorabile. Această finanțare este esențială pentru dezvoltarea sectoarelor strategice ale Republica Moldova, cu accent pe infrastructură, reziliență energetică și adaptarea la schimbările climatice.

Datorită contribuțiilor partenerilor noștri la Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice, am reușit să oferim compensații la facturile de energie pentru cetățenii noștri. De asemenea, am extins asistența acordată ucrainenilor care fug din calea războiului, am gestionat eficient securitatea la frontierele noastre și ne-am consolidat capacitatea de a face față provocărilor hibride. În același timp, am avansat agenda de creștere a rezilienței sociale și economice. Mai mult, am lansat inițiative concrete care au avut un impact real asupra vieții cetățenilor noștri, inclusiv:

- Creșterea securității energetice prin implementarea proiectelor de eficiență energetică pentru 25 de clădiri publice educaționale și sociale din toată țara;

- Asigurarea unor servicii mai eficiente și sigure de încălzire și alimentare cu apă caldă către consumatori și micșorarea consumului de energie termică per consumator la 57 de blocuri de locuit și peste 200 de instituții publice.

ZFR

Importanța Platformei de Sprijin pentru Moldova s-a extins pe măsură ce continuăm calea noastră spre integrarea europeană. Această platformă a fost restructurată în „Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova” pentru a reflecta esența aderării la UE ca cel mai important obiectiv strategic al Republicii Moldova. Sprijinul mobilizat prin intermediul acestei platforme este crucial în completarea asistenței direcționate pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Obiectivul nostru principal în prezent este de a transforma abordarea noastră dintr-un sprijin ad-hoc și de urgență într-un parteneriat pe termen lung care să ghideze Moldova pe calea sa către aderarea la UE și să promoveze dezvoltarea durabilă și rezilientă prin reformele necesare.

Pentru a realiza acest obiectiv, Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova a stabilit patru grupuri de lucru principale, care sunt îndreptate în efortul nostru colectiv de a construi o Moldovă rezilientă și prosperă, aliniată la valorile și standardele Uniunii Europene:

-       Justiție, anticorupție și securitate - axat pe consolidarea statului de drept și îmbunătățirea cadrului de securitate al țării noastre.

-       Energie, eficiență energetică și provocări de mediu - dedicat abordării problemelor de mediu și îmbunătățirii eficienței energetice pe măsură ce facem tranziția către un viitor mai durabil.

-      Dezvoltare economică durabilă și infrastructură strategică - destinat consolidării creșterii economice a Moldovei și dezvoltarea proiectelor-cheie de infrastructură care sunt vitale pentru progresul țării noastre.

-       Reforma administrației publice și gestionarea finanțelor publice - cu accent pe reformarea administrației publice și îmbunătățirea gestionării financiare pentru a asigura o guvernare eficientă.

Sunt profund recunoscător pentru devotamentul și sprijinul constant de care ați dat dovadă. Dialogul și cooperarea care vor avea loc astăzi sunt de importanță deosebită pentru misiunea noastră comună și sunt convins că, împreună, vom continua să construim un viitor rezilient, prosper și european pentru Republica Moldova, a declarat Mihai Popșoi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter