Sport

Radu Budan, primul moldovean de pe „Everestul” alergărilor

Radu Budan, primul moldovean de pe „Everestul” alergărilor

"E o competiţie care ne învaţă că viaţa nu poate fi pusă pe pauză şi că trebuie să ne ajutăm unii pe alţii". Acestea sunt primele declaraţii ale lui Radu Budan, atletul care, zilele trecute, a bifat o premieră impresionantă, fiind primul moldovean care a ajuns la finalul celei mai lungi curse din lume. De la New York, sportivul a povestit, în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, cum au fost cei 5000 de km, pe care i-a parcurs în aproape 48 de zile.

47 de zile şi aproape şase ore. Atât a durat "cursa autodepăşirii" pentru Radu Budan. Şi chiar dacă şi-a atins scopul, de 3100 de mile, după decernare, atletul s-a ambiţionat să alerge exact 5000 de km.

RADU BUDAN: „Am şi 3100 de mile şi 5000 de km, adică am mai făcut 13 cercuri. Competiţia este în New York în jurul la un colegiu şi este de aproximativ 900 de metri cercul. Doar două zile am făcut câte 96 de kilometri, în rest am făcut câte 103-105. Am avut probleme cu coapsele, asta a făcut ca timp de două zile să fac mai puţin de 100 de km”.


Din toţi cei 56 de atleţi din istotia competiţiei, Radu este al 19-lea cel mai rapid alergător din toate timpurile. Iar la această ediţie, el s-a clasat pe locul cinci. Alimentaţia şi hidratarea au fost extrem de importante pentru a reuşi să bifeze acest succes.


12 alergători de pe mai multe continente s-au unit în această cursă, supranumită "Muntele Everest în alergările ultra".

RADU BUDAN, atlet: „Când am avut probleme, am observat cum toţi oamenii s-au apropiat să mă ajute, să-mi rezolve problema pe care o am, să o rezolvăm împreună. Cineva cu vitamine, cineva cu exerciţii, stretching. Deoarece e o competiţie - nu cine pe cine învinge, dar ca… câţi mai mulţi oameni să acopere toată distanţa”.


Radu Budan mai are în palmares un rezultat remarcabil de 1040 de kilometri, pe care i-a parcurs tot la New York.

RADU BUDAN, atlet: „Alergarea s-a început pentru mine în momentul când guru meu a spus că trebuie să fac unul sport, pentru că ajută foarte mult viaţa din punct de vedere spiritual. Atunci când am devenit discipol, 19 ani în urmă, am început să alerg, făceam câte 3 – 5 km şi am crescut până am ajuns la maratoane”.


Cu zece ani în urmă, un alt moldovean, Veaceslav Dodonu, a încercat să parcurgă aceeaşi distanță. A bifat 2700 mile. Chiar dacă unii sportivi nu reuşesc să obţină rezultatul dorit, Radu Budan consideră că această competiţia are un alt scop.

RADU BUDAN, atlet: „Ai bariere şi la nivel fizic, şi la nivel mintal, energetic. De aceea, trebuie să ai determinare, rezistenţă, caracter. Foarte mult această competiţie seamănă cu viaţa de zi cu zi, când la fel sunt foarte momente grele când ai vrea să pui pe pauză. Problemele pe care le ai trebuie să le întâmpini, să le rezolvi”.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter