Actualitate

Alegerile prezidenţiale şi referendumul nu au fost lipsite de incidente

Alegerile prezidenţiale şi referendumul nu au fost lipsite de incidente

Alegerile prezidenţiale şi referendumul nu au fost lipsite de incidente. Poliţia a înregistrat aproape 150 de încălcări ale legislaţiei electorale. Alegerile au fost supravegheate de observatori naţionali şi internaţionali iar cei de la Promo-LEX au înregistrat peste 770 de incidente în procesul electoral. Cea mai frecventă încălcare a legii a fost fotografierea buletinului de vot.

Pe lista infractiunilor mai sunt incluse 51 de cazuri de prezenţă nejustificată in sectia de vot a persoanelor neautorizate. S-au inregistrat 30 de cazuri de agitaţie electorală și 45 de cazuri de deficienţe în funcţionarea sistemului automatizat. INCIDENTE ALEGERI, 20 OCTOMBRIE Fotografierea buletinelor de vot- 175 de cazuri Prezenţa nejustificată a persoanelor neautorizate - 51 de cazuri Agitaţie electorală/ PR negru - 30 de cazuri Deficienţe în funcţionarea sistemului automatizat - 45 de cazuri

NICOLAE PANFIL, şef, misiunea de observare Promo-LEX: „Cu regret au avut loc şi 10 cazuri de acte de violenţă, intimidarea alegătorilor sau altor persoane, iar în 45 de cazuri am mai constatat şi deficienţe în funcţionarea sistemului automatizat de stat alegeri. Au avut loc şi 61 de cazuri de votare nejustificată în grup. Iarăşi este unul din cele mai frecvente situaţii observate şi pe parcursul zilei, aşa cum am raportat ieri. Ziua alegerilor în general putem să spunem a fost una destul de calmă., liniştită”.


Reprezentanţii Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor – ENEMO, au prezentat câteva concluzii după ce au monitorizat peste o sută de secţii de vot.


ELIDON LAMANI, analist, ENEMO: „Ziua alegerilor a fost, în mare parte, calmă și pașnică, iar administrarea secțiilor de votare în conformitate cu legislația, performanța birourilor electorale ale secțiilor de votare și ale consiliilor electorale de circumscripție, fiind evaluate pozitiv în majoritatea cazurilor. În pofida unor provocări, cum ar fi accesibilitatea limitată pentru alegătorii cu cerințe speciale și probleme tehnice minore, procesul de votare în majoritatea secțiilor observate s-a desfășurat fără probleme, cu respectarea procedurilor adecvate”.


MOMCILO RADULOVIC, analist, ENEMO: „În mare parte, CEC a reușit să prelucreze eficient rapoartele de finanțare a campaniei electorale ale concurenților electorali. Cu toate acestea, peisajul social și politic mai larg din Moldova continuă să fie afectat în mod semnificativ de actori ai țărilor străine sau de persoane și grupuri implicate în activități economice, sociale și politice ilegale sau perturbatoare, care încearcă sistematic să submineze instituțiile democratice ale țării și statul de drept”.


Toate incidentele înregistrate în ziua scrutinului au fost raportate Comisiei Electorale Centrale şi vor fi anchetate.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter