Actualitate

Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale și referendumului au stârnit reacții diverse în rândul cetățenilor

Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale și referendumului au stârnit reacții diverse în rândul cetățenilor

A fost o noapte tensionată în Republica Moldova, unde cetățenii au așteptat cu suspans numărarea voturilor. Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale și referendumului privind integrarea europeană au stârnit reacții diverse în rândul cetățenilor.

Cu DOAR un procent diferență, basarabenii cred că rezultatul referendumului reprezintă totusi o victorie pentru toți cei care își doresc o viață mai bună și un parcurs european.

„Trăiască diaspora şi să trăiască cei tineri şi să vină mai mult la alegeri. Mă bucură foarte mult referendumul. Multă lume trebuie să iasă, în special tinerii la turul doi la prezidenţiale. Este despre prezent, deja nu este vorba despre viitor, deja este vorba despre prezentul de astăzi. Slavă Domnului. Cu câteva procente, de fapt nu este nici un procent dar am câştigat. Mă bucur pentru Europa. Faţă de alte alegeri, a fost mai bine acum. Mai multă lumea au ieşit şi mai multă lumea vrea schimbarea. Sunt şi din aceştia care s-au vândut şi aceştia tot au voturi. Dar nu ştiu cum îi lasă inimasă facă de acestea. Moldovenii au rămas moldoveni în general, nu s-au mobilizat. Anume că găgăuzii şi rusofonii s-au mobilizat , că aşa a fost comanda. A noştri nu ştiu de ce. Că nu s-a muncit destul. Sunt mulţi din sat care nu pricep. Nu a fost dus lucru până la capat cu dânşii.”


Sunt si cetateni mai putin interesati de soarta țării.


„Nu am o părere, nu știu! – Ați participat? – Nu! – De ce? – Nu particip! – De ce? – Pentru că nu am vrut! Nu ştiu! –Dar aţi participat la alegeri? – NU!”.


Pentru a decide soarta țării intr-un mod corect democratic, participarea la vor în turul doi este foarte importanta.


„Participăm cu siguranţă. Este important să avem un preşedinte proeuropean şi să fie bine în ţara noastră. Trebuie de dus până la capăt lucru şi mute lucruri încă nu s-au făcut. Trebuie să patricipăm tot în aşa număr mare, că speranţa moare ultima. Asta e important, să-şi ducă gândurile şi planurile mai departe spre o viaţă mai bună”.


La alegerile prezidențiale din 20 octombrie, 51% dintre alegătorii înscriși în listele electorale și-au exprimat votul, adica aproape 1,54 milioane de cetateni.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter