Actualitate

Alegeri prezidențiale și referendum republican în R. Moldova. Reacții internaționale

Alegeri prezidențiale și referendum republican în R. Moldova. Reacții internaționale

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a avut loc pe fondul unor ingerinţe fără precedent ale Federaţiei Ruse. E concluzia Comisiei Europene anunţată după prezentarea oficială a rezultatelor scrutinului de duminică. Acelaşi mesaj l-a transmis şi preşedintele Parlamentului European, dar şi alţi lideri ai blocului comunitar, inclusiv autorităţile de la Bucureşti. În schimb, Kremlinul a pus la îndoială corectitudinea desfăşurării scrutinului, exprimându-şi nedumerirea faţă de diferenţa dintre voturile oferite pentru Maia Sandu şi cele acordate pentru integrarea europeană.

Purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe și politica de securitate a Uniunii Europene Comisiei Europene, Peter Stano, a declarat că Rusia a depus eforturi fără precedent pentru a destabiliza situaţia din Republica Moldova prin amestecul ei ilegal în procesul alegerilor prezidenţiale şi al referendumului de aderare la Uniunea Europeană.


PETER STANO purtatorul de cuvânt al Comisiei Europene: „Ei bine, am urmărit foarte atent procesul de vot, ambele procese de vot – atât referendumul, cât și alegerile prezidențiale din Moldova. Moldova este un partener foarte important al Uniunii Europene. Am remarcat că acest vot a avut loc sub ingerința și intimidarea fără precedent din partea Rusiei și oamenilor de încredere a acesteia având ca scop destabilizarea proceselor democratice din Republica Moldova”.


Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europrene Eric Mamer a declarat la rândul său că blocul comunitar îşi menţine ferm poziţia Uniunii faţă de aspiraţiile de integrare europeană ale Republicii Moldova.


ERIC MAMER, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: „Continuăm să sprijinim pe deplin ambițiile, aspirațiile și eforturile de aderare ale Republicii Moldova. Știți că președintele a fost în Moldova cu o săptămână înainte și a avut ocazia să discute despre eforturile autorităților moldovenești pentru a continua acest proces anunţând despre sprijinul nostru pentru Moldova în acest context. Deci linia noastră, poziția noastră față de aspirațiile de aderare ale Moldovei rămâne exact aceeași”.


Rezultatele alegerilor prezidenţiale şi referendumului de duminică au fost salutate de preşedintele României Klaus Iohannis şi de premierul Marcel Ciolacu care a declarat că cetăţenii Republicii Moldova au rezistat în fața presiunilor incredibile ale Moscovei reuşind să își ducă țara de partea bună a istoriei. "Rezultatul pe muchie de cuțit de la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană este o dovadă că trebuie intensificate eforturile pentru a convinge cetățenii că viitorul Republicii Moldova este doar către Vest", a scris Ciolacu pe Facebook.


Președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, a scris pe aceeaşi reţea socială alegerile şi referendumul au fost o victorie a oamenilor din Republica Moldova împotriva Rusiei. El a subliniat că rezultatul strâns al referendumului nu înseamnă că statul este divizat, ci înseamnă că, în ciuda propagandei și a implicării masive a Federației Ruse, oamenii au găsit puterea de a alege Europa.


Mesaje de felicitare pentru cetăţenii Republicii Moldova au mai transmis preşedintele Parlamentului European Roberta Metsola şi alţi lideri ai blocului comunitar. Între aceştia se numără şi premierul Poloniei Donald Tusk care a vorbit despre un vot curajos al cetăţenilor Republicii Moldova care a impresionat Europa şi a înfuriat Rusia.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter