Actualitate

Experți: Poluarea spaţiului informațional din R. Moldova cu ştiri false şi teorii ale conspiraţiei va continua, afectând şi turul doi al alegerilor prezidenţiale

Experți despre rezultatele preliminare ale scrutinelor de duminică

"Republica Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei", a declarat președintele Maia Sandu, după votul de ieri la referendum şi în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Ea a acuzat o tentativă de fraudă fără precedent, în care grupări criminale şi forțe străine ostile intereselor ţării au încercat să cumpere 300 de mii de voturi. Sandu l-a chemat la dezbateri pe contracadidatul său din turul doi, Alexandr Stoianoglo. Acesta a calificat rezultatele votului de ieri drept "un miracol" și a acuzat guvernarea de mai multe ilegalități.

Maia Sandu, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate şi preşedintele în exerciţiu, a început prin a spune că, cităm, "majoritatea poporului Republicii Moldova a susținut calea europeană" și că "determinant a fost fiecare vot, din țară și din toate colțurile lumii". Vorbind despre procesul electoral, Sandu a declarat că, cităm din nou, "a fost un atentat asupra democrației", iar instituţiile statului şi actuala guvernare au eşuat în protejarea votului cetăţeanului.


MAIA SANDU, candidat PAS la prezidenţiale, preşedinte în exerciţiu: „Ce s-a întâmplat ieri dar şi în ultimii doi ani este un atentat asupra democraţiei şi libertăţii poporului nostru. Un atentat asupra aspiraţiei poporului nostru de a fi parte a familiei europene, a păcii. Duşmanii poporului nostru îşi doresc o Moldovă difizată, speriată. Ţinta lor de a cumpăra 300 de mii de voturi, documentarea de către instituţiile statului, a 150 de mii de oameni plătiţi pentru vot arată că trebuie să privim cu atenţie şi să învăţăm din acest atac mizerabil”.




Maia Sandu a făcut apel şi către alegătorii care au ales ieri alţi candidaţi înscrişi în cursă să se mobilizeze în turul doi şi să nu permită compromiterea votului. De asemenea, l-a invitat pe contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, la dezbateri electorale. Acesta a acceptat invitaţia, dar vrea ca discuţiile să aibă loc pe o platformă neutră și cu moderatori propuși de fiecare parte. Reprezentantul PSRM le-a mulţumit cetăţenilor pentru participarea la vot, dar a ţinut să acuze actuala guvernare de mai multe ilegalități, printre care controlul asupra Comisiei Electorale Centrale și abuzul de resurse administrative.

ALEXANDR STOIANOGLO, candidat la prezidenţiale, PSRM: „Vreau să adresez mulţumiri tuturor celor care au participat activ la aceste alegeri: alegătorii de casă, diaspora noastră numeroasă, dar şi miile de cetăţeni din regiunea transnistreană. De acum încolo noi trebuie să găsim o temelie comună pentru consolidarea întregii societăţi şi a tuturor forţelor politice, civile din Republica Moldova”.

Analiştii spun că era de aşteptat ca Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo să lupte în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

MIHAI ISAC, analist politic: „Da, votul surprinde, pentru că domnul Stoianoglo în toate sondajele era dat cu 14-15% şi vedem că a obţinut aproape dublu. Deci este clar că a beneficiat conform informaţiilor apărute joi şi vineri înainte de scrutin de sprijinul organizaţiei Şor pentru a strânge aceste voturi. Desigur, vedem poluarea spaţiului informaţiilor din Republica Moldova cu ştiri false şi teorii ale conspiraţiei. Din nefericre, acest lucru va continua şi în perioada următoare, afectând şi turul doi al alegerilor prezidenţiale”.

Experţii susţin că rezultatele referendumului privind integrarea europeană, la limită pentru optiunea DA, ar putea genera consecinţe nu foarte favorabile pentru Republica Moldova.

ANGELA GRĂMADĂ preşedinte,  Asociaţia "Experţi pentru Securitate şi Afaceri Mondiale": „Mesajul pe care îl vom transmite va fi unul foarte urât din partea noastră pentru că am avut susţinerea totală din partea paternerilor externi, şi din partea României, şi nu am reuşit să demonstrăm că merităm toată această investiţie în propria noastră stabilitatea şi prosperitate sau în propria noastră securitate”.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter