Social

Studiu: Tendințe sociale și politice în stânga Nistrului

Studiu: Tendințe sociale și politice în stânga Nistrului

O eventuală reintegrare a celor două maluri ale Nistrului ar fi susţinută de fiecare al doilea locuitor din regiunea separatistă transnistreană, iar imaginea pozitivă a Uniunii Europene este în creştere printre locuitorii din zonă. Sunt două dintre concluziile studiului "Tendinţe sociale şi politice în regiunea transnistreană", la care au participat peste patru sute de persoane din regiune. Autorii studiului vin şi cu unele recomandări către autorităţile constituţionale ale ţării.

Studiul arată o deschidere a locuitorilor regiunii din stânga Nistrului spre o eventuală reintegrare. La întrebarea dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu acest subiect, cei mai mulţi repondenţi, peste 45%, au răspuns afirmativ. Pe de altă parte, peste 38% ar vota împotrivă, iar alţii peste 4% nu ar participa.

REINTEGRAREA TRANSNISTRIEI Aş vota pentru reintegrare - 45,29% Aş vota împotriva reintegrării - 38,12% Nu aş participa - 4,71%

TATIANA COJOCARI, sociolog şi cercetător, Watchdog: Războiul rus în Ucraina a schimbat lucrurile şi în regiunea transnistreană. Oamenii de acolo se simt nu în securitate. Nu văd cumva siguranţa zilei de mâine. Se uită către malul drept pentru sprijin şi consideră că este o şansă pentru Republica Moldova să-şi manifeste şi mai mult acest sprijin. Noi am explorat în acest studiu şi atitudinea faţă de actorii internaţionali UE, Federaţia Rusă, Ucraina şi vedem că se conturează o atitudine mai bună faţă de UE în regiune.

O treime din respondenţi afirmă că au o atitudine pozitivă faţă de UE. În acelaşi timp, o parte a populaţiei din regiunea separatistă percepe comunitatea europeană ca un potenţial pericol pentru malul drept şi locuitorii săi, cităm: "impunând reguli proprii şi valori străine."

IRINA TABARANU, co-fondatoare "Zona de Securitate": Momentul în care publicăm acest sondaj este foarte oportun pentru că sunt acum discuţiile despre criza energetică şi despre o "reintegrare forţată" şi oamenii au frică că cei din stânga Nistrului sunt pro-ruşi, vor deturna parcursul pro-european al Republicii Moldova. O altă recomandare pe care o avem pentru autorităţi este de a crea cât mai multe canale de comunicare, de a încerca să pătrundă informaţional în stânga Nistrului pentru că, chiar şi acea reintegrare sau ce este acea criză energetică, ea trebuie comunicată.

Studiul a fost făcut de publicaţia Zona de securitate şi comunitatea Watchdog. Cercetarea include chestionarea a unui grup de 446 de persoane de pe malul stâng al Nistrului prin metoda sondajului online. Totodată, a fost realizată şi o analiză calitativă, prin discuţii de grup la care au participat 54 de persoane. Datele au fost colectate în perioada septembrie-noiembrie 2024.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter