Social

Transformare și inovare la Liceul „Mihai Eminescu” din Străşeni

Liceul Teoretic Mihai Eminescu

35 de şcoli din Republica Moldova trec printr-un amplu proces de transformare, în cadrul proiectului "Reţeaua Şcolilor Model". Printre acestea se numără şi Liceul "Mihai Eminescu" din Străşeni. Şcoala este cu adevărat una modernă, reparată, iar elevii au acces la echipamente digitale.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Liceul Teoretic Mihai Emimescu din Strășeni este una din cele 35 de instituții de învățământ care fac parte din Rețeaua Scolilor Model. Aici învață peste 1000 de copii care au acces la echipamente digitale de ultimă generație. Mai mult instituţia este dotată cu blocuri sanitare, rampe și bare de acces pentru copii cu necesități speciale”.


La Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din oraşul Străşeni învaţă elevi din aproximativ 18 localităţi din apropiere. În ultimii ani, instituţia a fost dotată cu mobilier nou, table interactive şi echipamente IT.


TATIANA TROIAN director, L.T "Mihai Eminescu", Străşeni: „În primul rând este reparaţai capitală a blocurilor de studii. S-a reuşit reparaţia capitală a două blocuri de studii. În celelalte a fost reparat acoperişul, a fost termoizolat blocul şi a fost reparat sistemul de încălzire. La moment elevii studiaţă în săli spaţioase, dotate cu mobilier egonomic, comod. Reparţii capitale pe interior şi exterior”.


Elevii îşi pot dezvolta competențele tehnice și digitale, iar şcoala e printre puţinele instituţii care are o imprimantă 3D.


ARTUR MUTU elev, clasa a XII-A: „Sunt foarte bucuros că el este la noi în şcoală, că avem posibilitatea de a crea orice piesă pe care o dorim. De exemplu am avut un proiect la biologie şi am ccreat o moleculă ADN”.


DANIEL BOTNARI elev, clasa a X-A: „Aici avem un detector de gaz.Acesta funcţionează pe un program şi detecteazp gaze precum propan, butan, metan şi C02. Deci vom face un experiment. Acum s-a pornit alarma”.


Datorită calităţii studiilor, dar şi a dotării, liceul rămâne printre cele mai populare în raion.


IULIA CERTAN profesor, LT. "Mihai Eminescu", Străşeni: „În fiecare sală de clasă sunt table interactive , proiectoare, leptopuri şi fiecare profesor are responsabilitatea să le utilizeze la lecţie. Astfel lecţia devine mai atractivă şi mai interesantă şi elevul simte că este un elev al sec. XXI”.


ADRIAN BLAJINSCHI părinte: „Noi am ales acest Liceu pentru că este un liceu bun şi locuim în această localitate. Deşi duceam fata la un Liceul din Chişinău, după ce am evaluat şi am văzut progresele frumoase din această instituţie am decis să o transferăm aici în Liceul acesta”.


DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „În şcolile model învaţă în jur de 40 de mii de copii dacă vorbim de cele 35 de instituţii. Sunt toate instituţii mari, aproximativ câte 1000 de copii are fiecare. Părinţi care şi-au mutat copii sunt în jur de 330, după Cuma ma nunţat şi anterior, sunt beneficiari ai acelei alocaţii”.


Administraţia liceului îşi propune ca, până la sfârşitul anului 2025, să deschidă o sală de tenis şi una de lectură cu calculatoare noi. Reţeaua Şcolilor Model este un proiect al Ministerului Educaţiei care îşi propune să modernizeze atât metodele de predare, cât şi infrastructura instituţiilor de învăţământ.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter