Extern

Danemarca caută modalități de a limita accesul flotei rusești de petroliere fantomă

post-img
Danemarca caută modalități de a limita accesul flotei rusești de petroliere fantomă

Danemarca ia în considerare modalități de a limita așa-numita flotă fantomă de petroliere care transportă petrol rusesc prin Marea Baltică, a declarat luni ministrul de externe al țării nordice, într-o măsură care ar putea intensifica tensiunile cu Moscova, transmite agenția Reuters, scrie G4Media.ro

Rusia trimite aproximativ o treime din exporturile sale de petrol pe cale maritimă, sau 1,5% din oferta globală, prin strâmtorile daneze, care reprezintă o poartă de acces la Marea Baltică, astfel încât orice încercare de a opri livrările ar putea duce la creșterea prețurilor petrolului și ar afecta finanțele Kremlinului.

De când națiunile occidentale au impus o plafonare a prețului petrolului rusesc în încercarea de a limita fondurile vitale pentru războiul său din Ucraina, Rusia s-a bazat pe o flotă de petroliere adesea îmbătrânite, asigurate în afara Occidentului.

Danemarca a reunit un grup de țări aliate care evaluează măsuri vizând această flotă fantomă, a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen pentru Reuters într-o declarație transmisă prin e-mail.

El nu a precizat ce măsuri sunt luate în considerare.

„Există un consens larg asupra faptului că flota fantomă este o problemă internațională și că sunt necesare soluții internaționale”, a declarat Lokke Rasmussen.

„Este important ca orice măsuri noi să poată fi puse în practică și să fie solide din punct de vedere juridic în ceea ce privește dreptul internațional”, a adăugat el.

Printre țările implicate în discuții se numără și alte state de la Marea Baltică și membri ai Uniunii Europene, a precizat ministrul.

Danemarca este îngrijorată de faptul că vechile petroliere care transportă petrol prin strâmtorile sale reprezintă un potențial pericol pentru mediu.

Ambasada Rusiei în Danemarca nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter