Social

ANSP: Un nou caz de malarie în Republica Moldova la un cetățean revenit recent din Nigeria

post-img
Malarie
Sursa foto: Ziarul de Cluj

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) recomandă celor care intenționează să călătorească în zonele endemice pentru malarie să conștientizeze riscul de răspândire a bolii și să administreze tratament profilactic. ANSP anunță că de la începutul anului, în Republica Moldova au fost înregistrate trei cazuri de malarie de import.

Cel mai recent caz a fost confirmat la finele lunii iunie, la un moldovean care a călătorit în Nigeria, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, în țările europene, inclusiv Republica Moldova, malaria a fost lichidată ca boală indigenă mai bine de jumătate de secol, dar cazuri de import se înregistrează permanent ca urmare a emigrației și a călătoriilor în zonele endemice.

Medicii reiterează că malaria este o boală transmisă de anumite specii de țânțari. Este una din cele mai răspândite boli infecțioase: aproape jumătate din populaţia globului trăiește în zone endemice pentru malarie – Africa şi America de Sud, Orientul Mijlociu, subcontinentul Indian, Asia de Sud și Oceania. Actualmente, malaria se înregistrează în 84 de țări și teritorii, iar acestea sunt vizitate în fiecare an de mai mult de 125 de milioane de călători, 25-30 de milioane dintre care – europeni.

Boala debutează după o perioadă de incubaţie de la 8-10 zile la 3-6 săptămâni, în funcţie de forma clinică a malariei şi se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, greţuri şi vărsături. Până în prezent nu există un vaccin eficace împotriva malariei, dar boala poate fi prevenită prin două modalități, care au efect în comun: administrarea remediilor antimalarice sau protejarea de înţepăturile ţânţarilor.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter