Extern

Polonia discută cu UE și Ucraina pentru a găsi soluții cu privire la tranzitul cerealelor

post-img
Cereale din Ucraina
Sursa foto: tvr

Ucraina urmărește să deblocheze exporturile de alimente și cereale prin Polonia marți, în cea de-a doua zi de discuții care se desfășoară la Varșovia, după ce o parte dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei din Europa Centrală au impus embargouri asupra produselor ucrainene, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Dialogul dintre cele două țări a demarat marți, în contextul în care Polonia a mers mai departe decât alte state vecine și a oprit cerealele și produsele alimentare ucrainene aflate în tranzit. Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat marţi pentru postul public de radio PR1 că discuţiile vor continua.

”Vorbim atât cu UE cât şi cu Ucraina pentru a găsi soluții. Vrem ca aceste produse să meargă în Europa, dar să ajungă în toată Europa”, a spus Robert Telus. ”Astăzi ne vom așeza la discuții… Este vorba de discuții tehnice pentru a găsi o soluție și a permite acest tranzit să ajungă în Europa”, a adăugat oficialul polonez.

Recent, Polonia, Ungaria şi Slovacia au interzis importurile de cereale din Ucraina, în încercarea de a-şi proteja pieţele de un aflux de cereale ieftine. După invazia rusească, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în ideea de a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu.

Însă aceste cereale au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit. Comisia Europeană a criticat decizia și a calificat-o drept ”inacceptabilă”, amintind că ”în vremuri dificile, este esențială coordonarea și alinierea tuturor deciziilor în cadrul UE”.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter