Tudor Curtifan, redactor-șef al publicației „Defense România”, spune că este o problemă faptul că Bucureștiul nu este reprezentat la reuniunea de urgență organizată luni la Paris acolo unde se discută despre negocierile dintre Rusia și SUA legate de războiul din Ucraina.
„România are cea mai mare graniță terestră cu Ucraina. Ne-au spus de fiecare dată că suntem principalul pilon de securitate pe zona sud-estică împreună cu Polonia etc. Și vedem că nu există dialog la masa unde se discută o arhitectură de securitate, chiar dacă informală”, a spus Tudor Curtifan în cadrul Emisiunii „Impact Global” de la TVR Moldova.
El a apreciat faptul că, deși actualul șef al NATO, Mark Rutte, pledează acum pentru sporirea cheltuielilor pentru apărare a statelor membre NATO, în perioada în care a fost șef al Guvernului Olandei, cheltuielile destinate apărării ale statului olandez au alcătuit 1,3-1,5% din PIB.
„Tot domnul Rutte este cel care, amintiți-vă imaginea cu Angela Merkel și François Fillon, când semnau ei cu Dmitri Medvedev în Nord Stream 2”, a amintit Curtifan.
„Adică, este puțină ipocrizie din punctul meu de vedere. Poate este un termen puțin ieșit din zona diplomatică și puțin mai dur, dar măcar acum cred că trebuie să ne adaptăm noii realități care se așterne”, a spus redactorul-șef al Defense România.
„Brăteanu spunea că Marea Neagră este singurul vecin prieten al României. Se pare că, de data asta, nici Marea Neagră nu mai este, pentru că avem un război intens în Marea Neagră.”
Luni, are loc la Paris, o reuniune de urgență pe fondul schimburilor tumultuoase de replici cu Washingtonul pe tema declanșării unor negocieri cu Moscova privind Ucraina, fără participarea liderilor europeni.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a chemat la consultări pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, pe premierul Poloniei, Donald Tusk, pe Giorgia Meloni de la Roma, și pe secretarul general al NATO, Mark Rutte, trasminte TVRInfo.ro.
Președinta Comisiei Europene și președintele Consiliul European vor participa de asemenea la discuțiile privind accelerarea evenimentelor în dosarul ucrainean. Spania, Ţările de Jos şi Danemarca vor fi reprezentate de șefii de guvern.
Întâlnirea a fost iniţiată într-un format restrâns din motive „practice”, dar este destinată să fie extinsă, a precizat un consilier al lui Emmanuel Macron.
Și premierul Marii Britanii, Keir Starmer, merge la Paris după ce a anunțat în presă scrisă de la Londra că este „pregătit și dispus” să trimită trupe în Ucraina.
Puteți viziona emisiunea AICI.