Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, António Costa, a declarat că Rusia nu poate să se opună voinței democratice a Republicii Moldova de a aderare la UE, iar viitorul european al Republicii Moldova nu poate să fie ostatic agresiunii rusești. Acestea au fost răspunsurile celor trei policieni la scenariul în care Transnistria ar putea provoca probleme cu ajutorul Rusiei în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat că Chișinăul face tot ce îi stă în puteri pentru a grăbi procesul de reintegrare a țării pentru ca cele două procese – integrarea Republicii Moldova în UE și reintegrarea țării – să se desfășoare concomintent doar că prezența armatei rusești pe teritoriul Transnistriei este un impediment considerabil pentru reintegrare.
„Noi sperăm că acesta va fi scenariul cel mai pozitiv. Însă, concomitent, nu dorim ca Rusia să poată pune veto asupra procesului de integrare a Republicii Moldova (în UE). Știm cu toții că Rusia nu vrea să vadă Moldova parte la familiei europene. Noi știm că Rusia nu dorește să vadă Moldova consolidându-și democrația și suveranitatea. Și trebuie să fim pregătiți pentru cel de-al doilea scenariu de altă mătură (provocări - n.r.)”, a spus președinta Republicii Moldova.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că viitorul european al Republicii Moldova nu poate și nu va deveni ostatic agresiunii rusești. „Noi salutăm toate eforturile depuse de autoritățile moldovenești, așa cum le-a descris doamna președintă, pentru a se asigura că întreaga populație a Republicii Moldova să poată beneficia în urma integrării europene. Noi vom sprijini și vom continua să sprijinim (Republica Moldova - n.r.) prin eforturile întreprinse iarna precedentă”, a subliniat șefa Comisiei Europene.
„Noi cunoaștem că Rusia, de fapt, transformă în armă criza energetică. Și noi, cu adevărat, am fost alături iarna precedentă. V-am sprijinit și am fost impresionați de pașii atât de rapizi pe care i-ați făcut dumneavoastră.”
Președintele Consiliului European, António Costa, a subliniat că procesul de aderare a Republicii Moldova la UE și procesul de reintegrare a Republicii Moldova sunt două procese paralele.
„Noi suntem deschiși să integrăm întregul teritoriu, întreaga țară, Moldova, toți moldovenii, în cel mai prosper și vibrant spațiu, în cel mai sigur spațiu din lume, în cel mai mare proiect și puternic proiect de pace din lume”, a spus el.
„Acesta este motivul pentru care salutăm Republica Moldova în Uniunea Europeană și, din acest motiv, noi conlucrăm cu Chișinăul pentru a obține o aderare deplin și o calitate de membru cu drepturi de pline.”