Sci-Tech

Excesul de vitamine e periculos

video

În sezonul rece, favorabil apariţiei virozelor, suplimentele alimentare şi vitaminele devin din ce în ce mai căutate. Probelema e că uneori sunt consumate fără sfatul medicului, iar orice exces poate crea probleme de sănătate.

Ca să-şi crească rezistenţa la boli, unii folosesc periodic vitamine fără recomandarea unui medic.

În magazine și farmacii, suplimentele se vând ca pâinea caldă. Se găsesc de toate iar reclama atrage clientii care cred că pilulele rezolva toate problemele de sanătate. Puţini ştiu că aceste suplimente alimentare luate nerational pot fi la fel de periculoase ca medicamentele administrate fără reţetă.

VIORICA SORBALO, medic de familie: Pacientul care administrează vitamina C în cantități mari și pe termen lung riscă să dezvolte o gastrită, eritematoasă sau acută. În ceea ce privește magneziul, de obicei pacienții iau magneziu B6 sau un complex care conține magneziu. Totuși, este important să nu uităm că putem avea un surplus de magneziu, ceea ce duce la hipermagnezemie, și în astfel de cazuri este necesar un antidot pentru a reduce nivelul de magneziu.

Potrivit specialiştilor, cel mai bun mod de a obţine cantitatea de vitamine, minerale şi nutrienţi de care ai nevoie este din consumul de fructe si legume. In functie de organism, virsta sau afectiuni, medicul poate recomanda doza de suplimente sau vitamine necesară organismului.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter