Extern

Zelenski a prezentat azi în Parlamentul de la Kiev planul victoriei împotriva Rusiei: Conţine cinci puncte și e menit să forţeze Rusia să accepte negocieri pentru o pace dreaptă

Zelenski a prezentat azi în Parlamentul de la Kiev planul victoriei împotriva Rusiei: Conţine cinci puncte și e menit să forţeze Rusia să accepte negocieri pentru o pace dreaptă

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a prezentat azi în Parlamentul de la Kiev planul victoriei împotriva Rusiei. Planul conţine cinci puncte și e menit să forţeze Rusia să accete negocieri pentru o pace dreaptă. Potrivit lui Zelenskyy, sprijinul aliaţilor occidentali ai Ucrainei pentru aplicarea planului va permite încheierea războiului cel târziu până la sfâşrşitul anului viitor.

Primul punct al planului victoriei prezentat de Volodymyr Zelenskyy se referă la necesitatea de a invita neîntârziat Ucraina să adere la NATO. Al doilea punct e legat de strategia de apărare şi presupune continuarea operațiunilor militare pe teritoriul Rusiei, inclusiv anularea interdicţiei impuse armatei ucrainene de a ataca cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune ţinte militare şi logistice aflate pe teritoriul statului agresor.

Acest punct conţine şi o anexă secretă la fel ca cel de-al treilea punct, potrivit căruia, Ucraina își propune să desfăşoare pe teritoriul său un set cuprinzător de măsuri strategice de descurajare non-nucleare, care vor fi suficiente pentru a proteja ţara de orice ameninţare militară din partea Rusiei. Al patrulea punct presupune dezvoltarea potențialului economic al Ucrainei și întărirea sancțiunilor impuse Moscovei. În fine, cel de-al cincilea e conceput pentru perioada postbelică.

Astfel, după război, armata ucraineană își poate folosi experiența pentru a consolida apărarea NATO și a Europei, urmând să înlocuiască o parte a contingentului american în Europa.

VOLODYMYR ZELENSKYY preşedintele Ucrainei: Noi, ucrainenii, împreună cu partenerii noștri, trebuie să schimbăm circumstanţele, astfel încât războiul să se termine indiferent de ceea ce dorește (n.r. președintele rus Vladimir) Putin. Trebuie să schimbăm cu toții circumstanțele pentru ca Rusia să fie forțată să accepte pacea. Dacă începem să ne mișcăm aplicând această idee, acest plan concret al victoriei chiar acum, putem pune capăt războiului cel târziu anul viitor.

Săptămâna trecută, Volodymyr Zelensky a discutat planul de încheiere a războiului cu aliaţii europeni în timpul unui turneu în Marea Britanie, Franța, Italia şi Germania. La sfârșitul lunii trecute, Zelenskyy a dezvăluit prevederile planului în timpul unei vizite în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden și cu membrii Congresului.

Kievul aștepta un răspuns la inițiativele sale săptămâna trecută în Germania, la reuniunea liderilor celor 50 de ţări din aşa-numitul grup de la Ramstein, care sprijină militar Ucraina. Întâlnirea a fost însă anulată deoarece Biden a rămas acasă din cauza unui uragan puternic care s-a abătut asupra Statelor Unite.

În următoarele două zile, Volodymyr Zelensky urmează să-şi prezinte planul de încheiere a războiului la summit-ul Consiliului European care se va desfăşura la Bruxelles.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter