Evenimente şi Campanii

Campanie TVR MOLDOVA „DE CE EU?”: Economia Republicii Moldovei poate fi condusă și de femei

video

Economia Republicii Moldovei poate fi condusă și de femei. O demonstrează succesele obţinute de antreprenoarele cu afaceri în localitățile rurale prin care au creat zeci de locuri de muncă cu sprijinul UE. În cadrul campaniei "De Ce EU", vă prezentăm poveştile unor femei din satul Ustia, r. Dubăsari, care au demonstrat că pot crea Europa la noi Acasă.

Marina Tabuncic a devenit câştigătoarea unui concurs de granturi europene pentru tinerii care vor să dezvolte afaceri acasă. Cu 15 mii de dolari, oferiţi prin intermediul PNUD Moldova, a cumărat maşini de cusut, a amenajat un atelier de confecţii şi a creat zeci de locuri de muncă pentru femeile din satul său de baştină.

MARINA TABUNCIC antreprenoare, Ustia: Banii au fost utilizați pentru procurarea utilajului, pentru amenajarea locurilor de muncă. Datorită acestei finanțări am reușit să deschidem atelierul. Asta a fost punctul de pornire a activității noastre. Fără aceşti bani nu deschideam atunci afacerea asta e sigur.

Antreprenoarea a creat 15 locuri de muncă, majoritatea pentru femei.

MAGDALENA MIHALCIUC croitoreasă: Venim cu plăcere la lucru, că e în sat, aș dori să revină toți, să nu să se ducă peste hotare, să fie în ţară, să avem de lucru.

MARINA TABUNCIC antreprenoare: Suntem specializati în haine de lucru, uniforme pentru lucru. Beneficiarii produselor noastre sunt companii din RM care vor să ofere angajaților un loc de muncă sigur prin achiziționarea echipamentelor de protecție confecționate de noi.

De la lansarea afacerii, Marina Tabuncic a beneficiat şi de alte granturi din partea UE pentru instruiri în dezvoltarea afacerilor, marketing şi publicitate.

MARINA TABUNCIC antreprenoare: Avem ajutor ca să ne realizăm visurile, ca să rămânem acasă, să ne creştem copiii în ţara noastră și să avem afaceri profitabile și de success. Ţara noastră o vedem în viitor doar în dezvoltare frumoasă sperăm și ne dorim să fim şi noi parte din familia europeană.

O altă afacere dezvoltată tot la Ustia cu prijinul UE este cea a Olgăi Roşca. Antreprenoarea cultivă struguri pe o suprafaţă de 15 ha. Banii oferiţi de partenerii de dezvolare, prin intermediul AIPA, au ajutat-o să-și cumpere echipamentele necesare.

OLGA ROŞCA antreprenoare, Ustia: Dacă vrem o piață mai largă, ambalare, cum cer standardele europene, am decis că avem nevoie de o linie de sortare să avem o marfă calitativă.

Pentru ca strugurii din Ustia să ajungă pe pieţile UE, antreprenoarea a obţinut certificatul de calitate şi siguranţă a alimentelor GLOBAL G.A.P.

VICTOR GANGAN agronom: Cu tehnica e puțin de lucrat, la legat, lăstărit, descâlcit strugurii, la stropit. Trebuie să tratăm cât trebuie ca să fie o analiză bună ca să ajungă pe piața europeană.

OLGA ROŞCA antreprenoare, Ustia: Ne orientăm spre UE. Cea mai mare piaţă este Polonia, în prezent. Toate subvenționările vin din partea UE. Credem că este un pas important și bun pentru ţara noastră și anume pentru domeniul agricol.

În ultimii doi ani, din banii Uniunii Europene au fost finanțate 850 de proiecte de afaceri. Astfel, 18 lei din 100 investiți în R.Moldova sunt bani europeni. Pe lângă finanțare, antreprenorii beneficiază și de expertiză europeană.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter