Cultură

Piesa lui Aldea-Teodorovici, folosită ilegal într-un spot anti-UE

video

Cristofor Aldea-Teodorovici a depus o plângere la poliţie după difuzarea în spaţiul public a unui videoclip în care interpreții ruși Filip Kirkorov, Nikolai Baskov și Stas Mihailov cântă melodia "Inima mea e Moldova". Potrivit lui Cristofor Aldea-Teodorovici, piesa tatălui său a fost folosită ilegal într-un spot anti-UE. De altfel, difuzarea acestui videoclip a fost restricţionată pe Youtube.

Melodia "Inima mea e Moldova", a cărei muzică este semnată de Ion Aldea-Teodorovici, a ajuns să fie cantată în scop propagandistic de interpreți ruși. Fiul regretatului compozitor a scris pe o reţea socială că ...

"Am hotărât să acţionez cât mai rapid juridic pentru că, de obicei, Facebook si Youtube sau alte reţele nu reacţionează mereu pozitiv (pur si simplu nu şterg conţinutul) dacă raportezi personal copywrite infringement şi dacă e început un caz penal sau civil sunt mult mai receptivi......Trist că F.Kirkorov pe vremuri a fost lansat de Petre Teodorovici. Asta fiind "răspunsul" lui profanator pentru fratele mai mic Ion Aldea Teodorovici care și-a dat sufletul pentru neamul lui", a precizat Cristofor Aldea-Teodorovici.

Filip Kirkorov, Stas Mihailov și Nikolai Baskov au lansat un clip în care cântă această piesă, îmbrăcați în haine populare moldovenești. La finalul clipului apare un text prin care oamenii sunt îndemnați să voteze "NU" la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care va avea loc pe 20 octombrie.

Și Anda Vahnovan, fiica lui Simion Ghimpu, care a creat versurile acestei piese, a scris că acest clip reprezintă "un trecut electoral eșuat", "o jignire la adresa autorilor" și "o parodie jalnică". Videoclipul, în care Mihailov poartă o geacă de piele, iar Kirkorov și Baskov sunt îmbrăcați în cămăși care imită iile tradiționale moldovenești, cântând în limba română, a fost distribuit pentru prima dată weekend-ul trecut, pe o rețea socială rusă. Ultima dată, cei trei cântăreţi ruşi au cântat împreună imnul UTA Găgăuziei, înainte de al doilea tur al alegerilor pentru bașcanul autonomiei, în mai 2023, în sprijinul Evgheniei Guțul, candidată afiliată condamnatului Ilan Șor.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter