Social

A fost lansat astăzi proiectul care va promova și dezvolta destinaţiile turistice din R. Moldova

video

Autorităţile din Străşeni, Călăraşi şi Nisporeni îşi unesc forţele cu antreprenorii pentru a atrage mai mulţi turişti în zonă. Grupul de Acțiune Locală a lansat astăzi proiectul care va promova și dezvolta destinaţiile turistice.

Mai mulţi primari, antreprenori şi parteneri de dezvoltare şi-au dat întâlnire în raionul Străşeni, pentru a lansa Organizația de Management al Destinației. Este al doilea proiect de acest fel creat în Republica Moldova.

ELENA LAZAREV fondator, complex turistic: Avem o sală de degustare a produselor locale, avem un muzeu digitalizat, cel mai mic din Republica Moldova, putem face masterclass-uri, drumeţii. Avem cu ce să ne mândrim, însă este necesar ca să mai lucrăm, ne dorim locuri de cazare, ne dorim promovare, turişti în această locaţie şi ne dorim tineri acasă.

MARGARETA FLOREA vicepreşedinte, raionul Călăraşi: Una dintre probleme este infrastructura, e vorba de construcţia drumurilor de acces până la punctele turistice. Bineînţeles că atunci când se asociază primării, organizaţii, forţa este mai mare şi au şanse să câştige diverse proiecte.

Proiectul este la inceput iar membrii organizaţiei au discutat despre planul de acţiuni.

ANDREI RUSU coordonator de proiecte, Fundația SolidarityFund PL în Moldova: În general sunt trei misiuni. Promovarea este în primul rând, al doilea – dezvoltarea mai multor produse turistice, ca turistul să stea mai mult în regiune şi, astfel, să folosească şi cazare, şi alimentare şi, iarăşi să aibă un impact mai mare economic. Şi al treilea e dezvoltarea destinaţiei.

Organizația va fi sprijinită financiar de autorităţile publice locale dar va atrage și proiecte internaţionale.

ANDREI CHISTOL secretar de stat, Ministerul Culturii: Pe lângă această iniţiativă, care ţine mai mult de zona de marketing, de promovare a destinaţiei, prin programele Guvernului venim şi cu suport financiar pentru dezvoltare de afaceri. Guvernul are programele prin ODA, pe dezvoltarea turismului rural, dar sunt şi alte programe care oferă suport financiar, avem programele care sunt implementare prin AIPA.

ALI EZZATYAR şef adjunct, Misiunea USAID Moldova: USAID finanţează aceste proiecte, atât de importante, pentru că ele se focusează pe oamenii din Republica Moldova. Nu e un proiect răsunător, care să fie implementat în Chişinău, ci unul care vine să îmbunătăţeasc viaţa celor din zonele rurale ale Republicii Moldova.

O organizaţie similară a fost lansată recent şi de Grupul de Acțiune Locală Lunca Prutului de Jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter