Actualitate

Primii cetăţeni ai Republicii Moldova au votat, deja, la alegerile prezidenţiale şi la referendumul constituţional din 20 octombrie, prin corespondență

video

Primii cetăţeni ai Republicii Moldova au votat, deja, la alegerile prezidenţiale şi la referendumul constituţional din 20 octombrie. E vorba despre cei stabiliţi în cele şase țări în care a fost implementat votul prin corespondență - SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda. Oamenii spun că procedura a fost simplă şi sigură. Ei se bucură că au avut această alternativă şi nu au mai fost nevoiţi să stea la rândurile imense de la secţiile de votare din străinătate.

Irina Mălai trăieşte în Statele Unite ale Americii de peste 10 ani. Nu a lipsit de la nici un scrutin chiar dacă, de fiecare dată, trebuia să stea la cozile formate la secţiile de votare.

IRINA MĂLAI basarabeancă stabilită în Chicago, SUA: Atât de rapid am votat eu astăzi. Nu am mers sute de kilometri ca să ajung la o secţie de vot şi nici măcar nu am stat ore în şir pentru a-mi exercita dreptul meu de vot. Simplu, rapid şi bine securizat.

Plicurile cu materialele electorale au început să ajungă la alegători încă acum două săptămâni. E şi cazul Ecaterinei Voinovan, o basarabeancă stabilită în Florida, SUA, de mai bine de un an.

ECATERINA VOINOVAN basarabeancă stabilită în Florida, SUA: Este un plic personalizat. Aici găsim codul de bare, numele şi prenumele, şi codul de înregistrarea în lista electorală. În interior sunt 2 plicuri, unul este pentru turul 1 şi referendum, iar cel de-al doilea este pentru turul 2, în caz că-l vom avea.

Pentru că votează de la distanţă şi nu dispun de o ştampilă de vot, ca în secţiile de votare, alegătorii vor nota cu pixul un semn în formă literei "V" în interiorul unui singur simbol electoral de pe buletinul de vot.

ECATERINA VOINOVAN basarabeancă stabilită în Florida, SUA: După ce am votat, buletinul îl punem înapoi şi îl sigilăm. Acestea, împreună cu declarația se pun in plicul mare primit care are deja toată informația completată: adresa la care urmează a fi expediat, este Ambasada Republicii Moldova de la Washington. Nouă ne rămâne doar să mergem la oficiul poştal, să-l expediem şi acesta trebuie să ajungă la destinație până joi, ora 18:00.

În acelaşi plic, cetăţenii din diaspora găsesc şi o declaraţie prin care se angajează să nu voteze de mai multe ori și confirmă exercitarea dreptului de vot în secret.

După închiderea tuturor secţiilor de votare din țara-gazdă în ziua de 20 octombrie, datele fiecărui alegător care a votat prin corespondenţă sunt introduse în sistemul informatic electoral. Dacă se dovedeşte că cel care a votat prin corespondență a votat şi fizic, atunci buletinul expediat prin poștă va fi anulat. Pentru votul prin corespondență s-au înregistrat 1.986 de persoane. Cei mai mulți basarabeni, 1.086, locuiesc în SUA. În Canada s-au înregistrat 580 de persoane, în Norvegia – 131, în Suedia – 91, în Finlanda – 72, iar în Islanda – 26.

NUMĂRUL ALEGĂTORILOR ÎNSCRIŞI LA VOTUL PRIN CORESPONDENŢĂ SUA: 1.086 Canada: 580 Norvegia: 131 Suedia: 91 Finlanda: 72 Islanda: 26 Total 1.986 de persoane

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter