Extern

Biden anunţă un ajutor militar de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina

post-img
imagine simbol

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri, în cadrul unei convorbiri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari şi care include în special "capacităţi de apărare aeriană suplimentare", relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei" în războiul său împotriva Rusiei, Statele Unite vor furniza Ucrainei în lunile următoare "sute de interceptoare de apărare aeriană, zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, sisteme suplimentare de artilerie, cantităţi semnificative de muniţii, sute de vehicule blindate de transport de trupe, vehicule de luptă de infanterie şi mii de vehicule blindate suplimentare", a indicat Casa Albă într-un comunicat.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a prezentat miercuri "planul de victorie" într-un discurs rostit în Parlamentul de la Kiev şi a exclus posibilitatea cedării de teritorii Rusiei pentru a pune capăt războiului declanşat de Moscova în februarie 2022, notează AFP, Reuters şi DPA.

Volodimir Zelenski a solicitat din nou Occidentului să ridice restricţiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei. El le-a cerut "partenerilor să ridice restricţiile privind utilizarea armelor cu rază lunga de acţiune pe întreg teritoriul Ucrainei ocupat de Rusia şi pe teritoriul rus", precum şi continuarea ajutorului pentru "echiparea brigăzilor de rezervă ale forţelor armate ucrainene".

Pe de altă parte, şeful statului ucrainean a cerut ca Ucraina să primească cât mai curând invitaţia de a deveni membră a NATO.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter