Sport

Ina Cernei și Ion Basoc au strălucit la ceremonia de închidere a Jocurilor Paralimpice de la Paris

Ina Cernei și Ion Basoc au strălucit la ceremonia de închidere a Jocurilor Paralimpice de la Paris

Ina Cernei și Ion Basoc au strălucit aseară la ceremonia de închidere a Jocurilor Paralimpice de la Paris. Prima femeie din Republica Moldova, care a concurat în competiția de para judo, și primul medaliat cu argint din istoria țării, în cadrul acestui grandios eveniment sportiv, au defilat cu tricolorul pe arena "Stade de France".

ZFR

Pe cel mai mare stadion din Franța, cu o capacitate de 80 de mii de spectatori, Ina Cernei și Ion Basoc au purtat drapelul Republicii Moldova.

ION BASOC, para judo, medaliat cu argint: „Ne bucurăm foarte mult că avem o diasporă atât de mare, în întreaga lume, și am fost susținuți”.

INA CERNEI, para judo: „Suntem onorați și foarte mândri să reprezentăm țara noastră. Avem rezultate foarte bune împreună. Mulțumim tuturor celor care au ținut pumnii pentru noi și au fost alături”.

Cei doi sportivi au participat la un spectacol amplu la încheierea Jocurilor Paralimpice de la Paris. Peste 20 de artiști au fost pe "Stade de France", în timp ce mii de sportivi au defilat, reprezentând cele peste 180 de țări participante.



La evenimentul din capitala Franței, Republica Moldova a concurat cu cinci sportivi. Este vorba despre Larisa Marinenkova, în întrecerea de para powerlifting, Gheorghe Spînu, în turneul de para atletism, Ina Cernei, Ion Basoc și Oleg Crețul, toți trei în competiția de para judo. Ultimii doi au reușit să urce pe podiumul de premiere și să obțină primele medalii din 1996 și până acum pentru delegația țării. Oleg Crețul a cucerit bronzul, iar Ion Basoc și-a adjudecat argintul și titlul de vicecampion paralimpic, o premieră pentru Republica Moldova. Acum, în palmares sunt patru medalii câștigate după participarea la opt ediții ale acestui eveniment.



La Jocurile Paralimpice de la Paris au triumfat sportivii din China, care au cucerit 220 de medalii, dintre care 94 de aur. Podiumul a fost completat de Marea Britanie și Statele Unite, gazda următoarei ediții. În 2028, la Los Angeles, va fi organizată și Olimpiada după care va urma competiția dedicată persoanelor cu dizabilități.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter