Actualitate

Vicepremierul Vladimir Bolea, aflat într-o vizită la Bruxelles, a adresat oficialilor europeni și miniștrilor agriculturii din UE un apel pentru crearea unui Fond de dezvoltare și solidaritate destinat agriculturii din R. Moldova

post-img
vizită

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, se află într-o vizită la Bruxelles, de pe platforma căreia a adresat un mesaj comunității europene, prin care solicită crearea unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultura moldovenească.

ZFR

„Am adresat un mesaj comunității europene și mai multor oficiali europeni pe dimensiunea agriculturii. Un mesaj prin care solicităm crearea unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultura moldovenească. Acest mesaj va ajunge și sub formă de scrisori oficiale adresate diferitelor instituții europene și nu doar. Pentru ca ne pasă de fermieri și de agricultura din Moldova”, a spus ministrul Agriculturii.

Vladimir Bolea a afirmat că, în anul 2024, seceta, arșița, grindina, precum și inundațiile din ultimele zile au atins cote alarmante, punând în pericol nu doar recoltele, dar și însăși viabilitatea sectorului agricol – un sector vital pentru economia și securitatea alimentară a republicii.

„Fermierii noștri, mulți dintre ei mici producători, se află la limita puterilor. Din cauza condițiilor climatice extreme, pierderile din agricultură sunt uriașe, iar resursele interne nu mai sunt suficiente pentru a asigura continuitatea muncii lor”, a menționat vicepremierul.

„Deși am făcut tot ce ne-a stat în putință, nevoile sunt mari și resursele noastre limitate. Agricultura din Moldova are nevoie acum, mai mult ca oricând, de ajutor din partea Uniunii Europene. De aceea, în numele Guvernului și al fermierilor solicit sprijinul dumneavoastră pentru crearea unui Fond de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească destinat fermierilor moldoveni afectați de secetă și inundații. Acest fond ar fi un instrument esențial care ar asigura continuitatea muncii fermierilor noștri, oferindu-le acces la resursele necesare pentru a depăși aceste momente dificile”, a declarat ministrul.

Vicepremierul și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a avut și o întrevedere oficială cu comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

ZFR

Ministrul Vladimir Bolea l-a informat pe comisarul european despre situația devastatoare din agricultură, cauzată de secetă și arșiță, care a afectat grav producția agricolă din R. Moldova. El a prezentat măsurile întreprinse de Guvernul de la Chișinău pentru a sprijini fermierii afectați, menționând în același timp că resursele interne sunt limitate și insuficiente pentru a oferi ajutorul necesar. De asemenea, vicepremierul a adus în discuție crizele tot mai frecvente din sectorul agricol, cu care se confruntă fermierii moldoveni, subliniind importanța sprijinului din partea partenerilor externi, în special al Uniunii Europene, în momentele dificile. El a accentuat faptul că Republica Moldova are nevoie de susținerea partenerilor săi pentru a depăși aceste provocări și pentru a continua procesul de aliniere la cerințele și standardele europene.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate subiecte esențiale pentru dezvoltarea durabilă a sectorului agroalimentar din Moldova, cu accent pe modernizarea infrastructurii agricole, sporirea competitivității fermierilor locali pe piața europeană și adaptarea acestora la noile standarde de mediu și climă impuse de UE.

Comisarul Janusz Wojciechowski a reiterat sprijinul Uniunii Europene și a încurajat Moldova să continue implementarea reformelor necesare pentru modernizarea agriculturii și creșterea sustenabilității acesteia.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter