Social

Peste 14 mii de solicitări la urgenţă, timp de o săptămână. Cel mai frecvent au apelat ambulanţa pacienţii cu boli cardiovasculare

post-img
imagine simbol

Timp de o săptămână, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 14068 cetățeni, inclusiv la 2101 copii. După acordarea asistenței medicale urgente prespitalicești 5772 pacienți, dintre care 1272 copii au fost transportați asistat la spital. Din numărul total de solicitări – 357 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale.

ZFR

Pe parcursul săptămânii, echipele de asistență medicală urgentă au intervenit la pacienții cu următoarele urgențe: 3030 cardiovasculare, dintre care 44 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1920 patologii neurologice, inclusiv 202 cu accidente vasculare cerebrale, 1754 boli respiratorii, 1354 traumatisme și 293 urgențe infecțioase.

Săptămâna trecută, echipele AMU au acordat ajutor medical la etapa de perspital la 107 persoane (83 maturi și 24 copii), care au avut de suferit în urma celor 77 de accidente rutiere produse pe traseele țării. Ulterior, 82 pacienți (62 maturi și 20 copii) au fost transportați la spital pentru tratament corespunzător.

Totodată, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 65 persoane cu urgențe generate de agenți fizici, chimici și de mediu, printre care 44 cazuri - mușcături de animale/înțepături de insecte, 17 combustii, 2 electrocutări și 2 hipotermii. 

Serviciul AMUP a mai fost solicitat pentru 30 persoane cu urgențe toxice, inclusiv 7 intoxicații cu medicamente, 6 cu alcool și 4 cu monoxid și dioxid de carbon. Menținăm faptul că în raionul Călărași au fost înregistrate 2 cazuri de deces până la sosirea ambulanței. Este vorba despre 2 soți care s-au intoxicat cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului. 

În urma ploilor torențiale, mai multe ambulanțe au rămas blocate pe tronsoanele de drum inundate. Din fericire nimeni nu a avut de suferit, datorită implicării colegilor din cadrul IGSU, iar echipele AMU și-au continuat activitatea în regim normal, acordând asistență medicală urgentă cetățenilor.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter