Actualitate

Noi provocări la Nistru

Noi provocări la Nistru

Noi provocări la Nistru. Separatiștii de la Tiraspol au îngrădit accesul în regiune a patru scriitori și jurnaliști din Republica Moldova. Aceștia urmau să ajungă, cu o donație de reviste, în școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

ZFR

Incidentul a avut loc în această dimineață la punctul de control de la Tighina. Cei patru scriitori și jurnaliști de la Chișinău, Dumitru Crudu, Emil Galaicu-Păun, Maria Ivanov și Elvira Moroșan, se îndreptau la o întâlnire cu elevii Liceului "Alexandru cel Bun" din Tighina. Structurile separatiste transnistrene le-au luat buletinele de identitate.


DUMITRU CRUDU redactor șef, Revista Timpul din România, ediția din Republica Moldova: „Ne-a oprit vameșul, ne-a cerut să deschidem bagajul, ne-a percheziționat mașina și a dat de revista Timpul din România. Imediat, în jurul nostru s-au adunat 4-5 grăniceri, angajați ai securității din Transnitria. Au început să le citească, să le răsfoiască, ne-au luat buletinele din nou. Au găsit în reviste texte despre Ucraina, că susținem Ucraina. Ăsta a fost motivul oficial pentru care ne-au interzis să merge mai departe. Dădeau telefoane, credem noi șefului lui de la securitatea din Tiraspol, cred că se consultau în privința să ne aresteze”.


Cei patru au cerut ajutor la Biroul Politici de Reintegrare. Iar după  o oră de negocieri, le-au fost întoarse actele. Accesul la Tighina le-a fost însă interzis. Le-a fost sustrase și o parte din reviste.  


ZFR


DUMITRU CRUDU redactor șef, Revista Timpul din România, ediția din Republica Moldova: „Ne-au reținut o oră și ceva supunându-ne umilințelor, voci ridicate, ton tăios  unde vă duceți, de ce vă duceți la liceul Al. cel Bun, de vă duceți cu reviste și cărți, de ce în l.română.  În cele din urmă am putut pleca, am ajuns la postul nostru vamal și am luat legătura cu profesorii de la Al. cel Bun ne-am întâlnit cu directoarea liceului și i-am transmis toată donația de reviste și carți. Ulterior vor veni oameni ne-ai lor cu alte mașini care lucrează în altă parte și le vor duce în așa fel ca să nu fie descoperite de vameșii și granicerii așa-ziși din Transnistria”.



MARIANA SARÎ  consultant principal, Biroul Politici de Reintegrare: „S-a intervenit prin canalele de comunicare cu Tiraspolul pentru a soluționa problema. Incidentul de azi demonstrează că retorica Tiraspolului este de fațadă și că nu există nicio deschidere nu doar pentru comunicare la nivel politic cu malul drept, dar că sunt puse stavile pentru cooperarea și în domenii precum cultura și educația. Biroul va comunica detaliile acestui incident OSCE și celorlalți mediatori internaționali și va pune în discuții subiectul și pe agenda următoarei reuniuni in formatul 1+1”.


Nu este primul incindent de acest fel. La începutul acestui an, o jurnalistă din Republica Moldova a fost reținută de structurile separatiste de la Tiraspol fiind eliberată după intervenția Guvernului. Iar în septembrie 2023, separatiștii i-au blocat accesul în stânga Nistrului și au declarat-o indezirabilă pe o fotojurnalistă de la Chișinău.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter