Social

Ploile torenţiale au inundat şi Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieşu” din Chişinău

Ploile torenţiale au inundat şi Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieşu” din Chişinău

Ploile toreanţiale au inundat şi Teatrul Național de Operă și Balet "Maria Bieşu" din Chişinău. Directorul instituţiei susţine că dacă va continua să plouă, situaţia s-ar putea agrava. Sâmbătă seara, când apa a pătruns în interior, angajaţii au intervenit cu forţele proprii. Acoperişul teatrului are nevoie însă de o reabilitare capitală, spun experţii şi administraţia.

ZFR

Din cauza volumului mare de apă acumulată pe acoperișul Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu", două țevi de scurgere au cedat, iar apa a curs direct pe scenă. Intervenţia a fost rapidă, întrucât a doua zi urma să se joace un spectacol.


NICOLAE DOHOTARU directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu": „Am reușit să schimbăm această porțiune de țeavă care a fost ruptă în bucăți. Am avut totul de rezervă, pentru că nu e prima dată. Au fost cazuri și cazuri aici din cauza acestui acoperiș nenorocit construit. Şi sistemele de scurgere sunt foarte proaste, plasate din punctul meu de vedere și cum spuneau și colegii specialiști, și nu reușește apa, mai ales când e ploaie torențială, să se scurgă”.


SVETLANA GORE jurnalist TVR Moldova: „Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu" a fost construit în anul 1980 si de atunci nu s-a făcut reparații capitale, în special la acoperiș, care este fisurat. Problema este ca și sistemul de scurgere este vechi, iar țevile cedează una câte una. Astfel, mai la fiecare ploaie, apa curge si ajunge tocmai aici in scena”.

ZFR


În aceste zile, teatrul găzduieşte Festivalul Internațional de Operă și Balet "Maria Bieșu", iar angajaţii au evacuat apa, ca să poată juca spectacolul "Lacul Lebedelor". Sala a fost plină până la refuz, cu peste 1200 de spectatori.


NICOLAE DOHOTARU directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu": „Acum, noi, între noi, mai făceam și bancuri, mai îi spuneam, pentru că am vrut să fie "Lacul Lebedelor" original, cu lac, dar a fost pe uscat, până la urmă”.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a vizitat edificiul teatrul. O parte a acoperişului, aproximativ 6000 de metri pătraţi, are nevoie de o renovare totală. Costul lucrărilor va fi cunoscut aproximativ într-o săptămână.


NICOLAE DOHOTARU directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu": „Să pornim încet-încet, poate cu ajutorul și a Guvernului, a partenerilor și a sponsorilor să facem în așa mod, ca să reconstruim, în primul rând, acoperișul. Să nu pățim ce a pățit circul! Altfel nu putem repara nimic pe interior, nu putem face altceva dacă acoperișul are fisuri, are probleme”.


Un grup de ingineri tehnici se află la teatru pentru a acţiona în caz de urgenţă. Intervenţia de sâmbătă a costat 70 de mii de lei, iar Ministerul Culturii a promis că va restitui suma. Între timp, astăzi au loc pregătiri pentru spectacolul "Carmen", care se va juca pe 19 septembrie în cadrul Festivalului Internațional de Operă și Balet "Maria Bieșu". Ediţia din acest an se va încheia pe 29 septembrie.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter