Actualitate

Reuniunea Teatrelor Româneşti. Sergiu Prodan: Deja interferenţa părţii basarabene a culturii româneşti cu cultura românească din ţară este una majoră

Reuniunea Teatrelor Româneşti. Sergiu Prodan: Deja interferenţa părţii basarabene a culturii româneşti cu cultura românească din ţară este una majoră

Este în plină desfăşurare cea de a 9-a editie a Reuniunii Teatrelor Româneşti, in acest an cu genericul "Conexiuni Europene". Astăzi, pe scena Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău va avea loc premiera spectacolului "Grădina de Stilcă", o adaptare după romanul scriitoarei basarabene Tatiana Ţibuleac.

ZFR

estivalul de teatru românesc îşi propune și in acest an să promoveze prin artă valorile şi principiile europene.

DRAGOŞ BUHAGIAR, președinte UNITER, România: Teatrul este acea formă de teatru care întotdeauna ne-a ţinut conştiinţa trează, memoria trează şi e fenomenul care întotdeauna a legat trecutul de viitor. Pentru mine treatrul, după cum am şi mai afirmat, înseamnă viaţă şi reprezintă, dacă vreţi, sănătatea unei naţiuni. E un fenomen obligatoriu”.

LIVIU JICMAN, preşedinte, Institutul Cultural Român: „Este într-adevăr un pod de flori cultural, dar aş spune un pod de glorie permanent, pentru că de foarte mulţi ani se întâmplă constant. Publicul este primul beneficiar. Eu însumi am aceatsă şansă, venind în fiecare an la Chişinău aceste spectacole foarte importante pe care nu am ocazia să le văd împreună în acelaşi loc”.

Cea de-a 9 ediţie a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești reuneşte, la Chişinău, şaisprezece trupe  - 8 din România, 7 din Republica Moldova şi una din Ucraina. Publicul este aşteptat până pe 22 septembrie să urmărească 46 de spectacole. Interesul publicului e foarte mare iar sălile sunt pline.

PETRU HADÂRCĂ, director, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu": „Nu era sala încăpătoare. Stătea ca lumânarea spectatorul şi m-a bucurat imens când cineva din public mi-a arătat o coadă de mai bine de o sută de metri, stăteau pe bulevard, pe trotuar ca să obţină, să ajungă în slaa de spectacol. Asta e cea mai frumoasă emoţie”

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Deja apropierea malurilor este o realitate şi nu trebuie de fiecare dată să ne minunăm că iată e tot mai mult, mai mult. Deja ar trebui să ne surprindă lipsa conexiunilor şi nu prezenţa lor. Prezenţa lor este majoră. Deja interferenţa părţii basarabene a culturii româneşti cu cultura românească din ţară este una majoră. 01:59

O premieră mult aşteptată este spectacolul "Grădina de sticlă", al sciitoarei Tatiana Ţibuleac in regia lui Petru Hadârcă. Premiera va fi azi la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu". Reuniunea Teatrelor românesti este organizată în colaborare cu Ministerele Culturii din România și Republica Moldova.

Pentru pentru al patrulea an consecutiv, in care evenimentul se bucură de Înaltul Patronaj acordat de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și de Președintele României, Klaus Iohannis.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter