Social

Noi proteste ale agricultorilor din sudul R. Moldova

video

Zeci de agricultori din sudul Republicii Moldova şi-au parcat utilajele pe marginea unor şosele, în semn de protest. Ei sunt nemulţumiţi de măsurile luate de autorităţi pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă. În replică, Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat pentru TVR MOLDOVA că se va întâlni cu reprezentanţii fermierilor în această săptămână, după ce va reveni de la Bruxelles.

ZFR

Circa treizeci de fermieri din sudul Republicii Moldova au protestat cu utilajele si maşinile agricole, pe marginea şoselelor Gotești-Cahul și centura Cahul-Giurgiulești. Ei cer declararea stării de urgență în agricultură spunând că doar astfel se va suspenda plata penalităţilor la împrumuturile contractate.


GHEORGHE JURCANU fermier: „E foarte obijduitor că chemând la negocieri și discuții asociațiile, făcând propuneri concrete, niciuna dintre propunerile date nu au fost luate în considerare. Avem foarte multe probleme care nu se rezolvă prin promulgarea acestei legi.”


Acţiunea de protest are loc după ce, pe 13 septembrie, Parlamentul de la Chişinău a aprobat un proiect de lege care oferă agricultorilor posibilitatea suspendării obligațiilor de plată față de creditori pentru șase luni. Nemulţumiţi, fermierii susţin că deputații au aprobat legea fără să-i consulte, ignorând toate propunerile pe care le-au înaintat. Ei mai spun că actul normativ este discriminatoriu și nu ar face decât să înrăutățească situația lor.

ZFR


DINU TODOS fermier: „Fermierii la ziua de azi sunt într-o situație catastrofală. Sunt în incapacitate de plată. Acum ne trezim cu execuțiile. Furnizorii vor să-și recupereze banii, creditorii vor să-și recupereze banii, dar noi ce vindem. Nu am avut recolta. De aceea și s-a cerut instituirea stării de urgență.”


Protestul s-a încheiat cu o declarație pe care agricultorii au înaintat-o Parlamentului. Contactat de TVR MOLDOVA, serviciul de presă al Legislativului a declarat că va veni mai târziu cu un comentariu după ce va examina documentul. Iar purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii nu ne-a răspuns la telefon.


Amintim că vineri, 13 septembrie, Parlamentul de la Chişinău a aprobat, în două lecturi, proiectul de lege care prevede suspendarea de drept a obligațiilor de plată față de creditori pentru un termen de 6 luni. De asemenea, va fi restructurată, reeșalonată sau, după caz, suspendată obligația de plată a datoriilor restante acumulate față de creditori prin negocierea părților.


Înainte de a adopta actul legislativ care prevede facilităţi pentru agricultorii afectaţi de secetă, Guvernul a anunţat că a pregătit o sută de milioane de lei, ajutoare pentru acest domeniu. Fermierii au spus, însă, că suma este prea mică.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter