Actualitate

Ministrul agriculturii solicită sprijinul Uniunii Europene pentru a ajuta fermierii să facă față crizelor climatice

post-img
maia.gov.md

Vicepremierul și ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, aflat în vizită de lucru la Bruxelles, a avut astăzi o întrevedere bilaterală cu Adrienn Kiraly, Director pentru vecinătate estică și consolidare instituțională al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea a Comisiei Europene. Discuțiile s-au axat pe impactul fără precedent al calamităților naturale și al războiului asupra agriculturii din Republica Moldova, subliniind provocările cu care se confruntă fermierii moldoveni în ultimii ani.

ZFR

Vladimir Bolea a prezentat măsurile adoptate de Guvernul Republicii Moldova pentru sprijinirea fermierilor, menționând inclusiv aprobarea unui ajutor financiar de 100 milioane lei din Fondul de intervenție pentru a compensa pierderile cauzate de seceta severă din 2024, aprobarea unei legi speciale ce le permite un răgaz de șase luni pentru a-și renegocia contractele de creditare. Din cauza condițiilor climatice extreme, pierderile din agricultură sunt uriașe, iar resursele interne nu mai sunt suficiente pentru a asigura continuitatea muncii lor.

Ministrul Vladimir Bolea a oferit date concrete despre amploarea pagubelor cauzate de secetă și temperaturile extreme din acest an, indicând suprafețele agricole afectate la nivel de raioane și subliniind că fermierii moldoveni se confruntă al treilea an consecutiv de condiții nefavorabile, care le-a afectat grav situația economică. În acest context, Vladimir Bolea a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru crearea unui fond dedicat susținerii agriculturii moldovenești și asistență tehnică pentru a ajuta fermierii să facă față crizelor climatice.

De asemenea, Vladimir Bolea a propus crearea unui „Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultura moldovenească”, un mecanism care ar putea oferi un ajutor prompt în fața calamităților naturale și a altor crize care afectează sectorul agricol. Potrivit ministerului, acest instrument ar juca un rol esențial în soluționarea nevoilor urgente ale fermierilor și ar contribui la stabilitatea economică a Republicii Moldova, în contextul unui buget public auster, al crizelor energetice și al impactului tot mai frecvent al schimbărilor climatice.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter