Social

Efectele ploilor abudente încă mai sunt vizibile în toată țara. Ce pagube a provocat ciclonul Boris în R. Moldova

video

Efectele ploilor abundente şi vântului violent de zilele trecute încă mai sunt vizibile în toată Republica Moldova. Cât timp ţara s-a aflat sub efectul ciclonului Boris, autorităţile au intervenit în regim de alertă. Din fericire nu s-au înregistrat victime omeneşti dar pagubele materiale sunt consistente. Şi în câteva sectoare din Chişinău pământul s-a surpat, iar mai multe ziduri s-au prăbuşit.

ZFR

Precipitațiile din ultimele zile a lăsat în urmă un dezastru pe strada Podul Înalt din Chişinău. Un zid construit pentru spirijinul un mal de pământ s-a prăbuşit şi în zonă au apărut cratere adânci şi de doi metri.


GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: „Gardul de protecție avea 3 metri înălțime și peste 50 metri lungime. Proprietarul spune că paguba provocată de căderea lui se ridică la peste 250 mii de lei.”


VEACESLAV CEBOTARI, proprietarul terenului: „Au făcut vre-o două luni în urmă, o companie o tras cabluri electrice şi acolo unde a mers îmbinarea nu au astupat ca lumea şi a început să se aşeze pământul. A venit poliţia s-a uitat, a venit de la Moldovagaz şi s-au uitat, dar nu au intervenit absolut cu nimic. Asta se putea tot de evitat dacă se intervenea în momentul de redirecţionare a fluviului de apă care mergea.”

ZFR


Circulaţia autobuzelor, dar şi activitatea firmelor din zonă au fost afectate.


Scenariul s-a repetat și pe strada Nicolae Testimițanu. Pentru a repara un alt zid distrus de şuvoaie, oamenii cer ajutorul autorităţilor.


ZINAIDA ERMURACHE, locuitoare, municipiul Chişinău: „Avem nevoie de ajutor, să cureţe cineva de acolo că eu cu mâinele nu pot. Plitele acestea mari cum să le luăm noi din loc? Trebuie să vină cineva cu maşina să le iei, să le deie într-o parte, să cureţe binişor tot şi noi deja cu vecinul acesta cu magazinul ne vom înţelege cumva.”


Comisiile pentru Situații excepționale teritoriale sunt în continuare în localitățile afectate, pentru a evalua prejudiciile produse de ploi, dar și pentru a planifica reparaţiile necesare. În ultimele trei zile, subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, precum şi autoritățile publice locale și centrale au intervenit, în regim de alertă, în peste 400 de misiuni.


DANIELA DANILOVA, jurnalist TVR MOLDOVA: „Pompierii au fost solicitati la peste 200 de gospodarii pentru a pompa apa care a inundat locuintele. Cele mai multe intervenții au fost înregistrate în centrul și în sudul republicii. In acelasi timp, rin cauza precipitațiilor abundente au fost afectate zeci de drumuri publice naționale, iar 30 de trasee au fost inundate.”


Între timp, meteorologii vin cu vești bune. Republica Moldova iese de sub influența ciclonului Boris, iar de mâine specialiștii anunță, din nou, zile cu soare.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter