Politic

La Chişinău a fost lansat Patronatul pentru Dezvoltare Durabilă România-Republica Moldova

video

Chişinăul şi Bucureştiul continuă să-şi unească eforturile pentru creşterea economiei celor două state şi dezvoltarea regională. Astăzi, la Chişinău, a fost lansat Patronatul pentru Dezvoltare Durabilă România-Republica Moldova. Scopul noii platforme este implementarea unor proiecte de lungă durată.

ZFR

CRISTIAN DAVID membru al Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, România: „Ceea ce ne propunem prin acest eveniment şi ci cele care vor urma este să cream o punte de legătură solidă între mediul de afaceri din Republica Moldova şi România. De schimb de expertienţă şi de bune practici în domeniul dezvoltării durabile, toate acestea pentru a susţine obiectivul de integrarea europeană al Republicii Moldova.”


BOGDAN STANACHE antreprenor, România: „Avem un grup diversificat de industrii pe care le acoperim, dare vident, o să ne focusăm pe tehnologiile emergente. Trendul este să investim în domeniul inovaţiei şi tehnologie. În digitalizare, dar nu vom evite domeniile precum energia, sustenabilitatea, mediul, transparenţa decizională, proiecte sociale.”


Instituţii ale statului, dar şi antreprenori din România şi Republica Moldova vor colabora în cadrul unor proiecte ce-şi propun ca scop protecţia mediului şi creşterea economică.

ZFR


ILEANA LUMINIŢA BĂLĂLĂU director, Departamentul Dezvoltare Durabilă, Guvernul României: „Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României pe care îl reprezint în calitate de director este încântat  că poate participa la acest eveniment  pentru a împărtăşi bnele practici ale Guvernului României în cee ace priveşte implementarea agendei până în 2023 privind dezvoltarea durabilă.”


VICTOR PARLICOV ministrul Energiei, Republica Moldova: „Sigur că ne dorim că această platformă să servească drept un imbold pentru ca mai multe companii să creeze locuri de muncă, să avem oameni ca cei din Republica Moldova care astăzi pleacă să rămână aici, să muncească aici.”


Antreprenorii vor mai fi instruiţi să acceseze fonduri externe şi să-şi extindă afacerile.


SORIN CHIRIŢĂ preşedinte, PDDRM România: „Cand noi am iniţiat acest patronat am avut ca intenţie să dezvoltăm cooprerea economică între companiile din Republica Moldova şi România în egală măsură.”


MIHAI STRATAN prim- vicepreşedinte, PDDRM Republica Moldova: „Mă bucur că este  o tendinţă de a încerca şi a identifica soluţii pentru o dezvoltare durabilă între R. Moldova şi România. Avem deja şi interconexiunea pe partea electrică, interconexiunea pe partea de gaze.”


Potrivit Biroului Naţional de Statistică, România continuă să fie principalul partener comercial al Republicii Moldova, atât la export, cât şi la import.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter