Politic

Moscova lansează noi amenințări spre Chișinău

Moscova lansează noi amenințări spre Chișinău

NATO vrea să transforme Republica Moldova într-un poligon pentru o confruntare cu Rusia de natură geopolitică. Este reacţia Moscovei după ce, recent, Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că relaţiile Alianţei cu Republica Moldova ar putea fi şi mai strânse. Amenințarea lansată ieri de Kremlin nu este nouă, spun autorităţile de la Chişinău, care reamintesc Moscovei să-şi retragă armata din stânga Nistrului, dar şi să nu se implice în treburile interne ale Republicii Moldova.

Ministerul de Externe din Rusia acuză NATO că manifestă o politică iresponsabilă de expansiune, referindu-se la atragerea Republicii Moldova în Alianţă, după modelul Ucrainei.

DECLARAŢIA MINISTERULUI RUS DE EXTERNE: „Sperăm că mai există forțe politice în Republica Moldova care sunt capabile să realizeze că apropierea de NATO înseamnă pierderea suveranității iar extinderea neîngrădită a Alianței nu este altceva decât o continuare a tradițiilor neo-coloniale ale Occidentului, care nu ţin cont nici de politica internă a statelor, nici de legăturile de secole cu ţările vecine.”

Reacţia purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, vine după ce Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat pentru presa română că Alianţa a depăşit etapa Parteneriatului pentru Pace cu Republica Moldova iar relaţia bilaterală poate avansa atât cât îşi doreşte Chişinăul. Cu o replică a venit responsabilul de presă al Ministerului de Externe al Republicii Moldova care spune că relațiile cu orice organizații internaționale, inclusiv cu NATO, ţin de decizia suverană și independentă a Chişinăului.

IGOR ZAHAROV purtător de cuvânt, Ministerul de Externe al Republicii Moldova: „Nu acceptăm asemenea declarații şi ingerințe în treburile interne ale Republicii Moldova. Neutralitatea ţării noastre nu înseamnă izolaționism. Autoritățile dezvoltă parteneriate cu organizații asistate pentru a păstra pacea şi securitatea ţării. Această relaţie se dezvoltăm exclusiv în baza respectării neutralităţii Republicii Moldova.  Obiectivul urmărit este consolidarea securtăţii cetăţenilor şi a statului, celei regionale şi europene.”

Şi Lilian Carp, preşedintele Comisiei Securitate Naţională, Apărare și Ordine Publică, a răspuns amenințării Moscovei.

LILIAN CARP preşedinte, Comisia Securitate Naţională, Apărare și Ordine Publică: „Aceste amenințări există pe parcursul a 30 de zile deoarece armata rusă staționează ilegal la Tiraspol, încălcând orice norme şi prevederi care au fost încheiate la nivel internațional privind retragerea lor de pe teritoriul Republicii Moldova, care contravine statului de neutralitate pe care noi îl avem. Noi totdeauna trebuie să fim în gardă atâta timp cât avem această străină pe teritoriul nostru.”

Acesta nu este prima ameninţare din partea Rusiei. Şi la mijlocul lunii martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe spunea că actuala guvernare de la Chişinău merge împotriva propriului popor, la sugestia Statelor Unite și a Occidentului, acuzaţii respinse de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter