Justiție

Un bărbat a fost condamnat, pentru a doua oară, pentru viol

post-img
Procuratura Republicii Moldova

Un bărbat în vârstă de 51 de ani a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru abuz sexual asupra unei minore. Anterior, acesta a mai fost condamnat pentru alte infracțiuni, inclusiv viol, pentru care și-a ispășit pedeapsa.

ZFR

Potrivit învinuirii înaintate de acuzatorii de stat, la data de 18 octombrie 2022, pe timp de zi, aflându-se la domiciliul său dintr-un sat din centrul țării, a întreținut un raport sexual cu o minoră de 17 ani, care era prietena fiicei concubinei sale, prin constrângere fizică, contrar voinţei fetei.  

Printr-o sentință recent pronunțată, bărbatul a fost recunoscut vinovat, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 10 ani. Sentința este cu drept de apel.

Potrivit Procuraturii, în ultimii 10 ani este înregistrată o ușoară descreștere a infracțiunilor de viol înregistrate. Totuși, autoritățile de declară îngrijorate  despre existența acestui fenomen, mai ales care implică victime minore, inclusiv sub vârsta de 14 ani.

Potrivit rapoartelor de activitate a Procuraturii, în anul 2023, de către procurori, au fost remise în instanța de judecată 131 cauze de viol, în 2022 – 130 cauze, în 2021 - 155 cauze, 2020 - 153 cauze, 2019 – 152 cauze.


Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
 

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter