Justiție

Directorul Agenției Rezerve Materiale și Șeful Direcției Administrare au fost plasați în arest preventiv

Directorul Agenției Rezerve Materiale și Șeful Direcției Administrare au fost plasați în arest preventiv

Directorul adjunct de la Agenția Rezerve Materiale a fost arestat preventiv și este cercetat pentru trucarea unor achiziții publice care a adus mari prejudicii bugetului de stat. Șeful Direcţiei Administrare rezerve materiale de stat a fost plasat și el în arest la domiciliu.

Seful directiei a început să se simtă rău la proces iar judecătorii au fost nevoiti sa suspende audierea.

ION MAZUR, avocat: „- Se simte rău? - Foarte rău se simte şi am chemat o ambulanţă. - Are probleme de sănătate? - Da, deoarece el a fost operat la inimă. Are diabet zaharat şi mai multe complicaţii. ”

Directorul adjunct al Agenţiei Rezerve Materiale a fost insoțit la judecătorie de fortele de ordine si a refuzat să discute cu presa.

Avocat : „Alte detalii, vă rog, n-am dreptul să dau pentru că nu sunt împuternict de către client. - În faţa instanţei pentru ce aţi pledat dumneavoastră? - Astăzi se examinează măsura preventivă, care consider că este neîntemeiată.”

Procurorul de caz a refuzat și el să ofere mai multe detalii despre schema infracţională.

VICTOR MUNTEAN, procurorul de caz: „Iată după pronunţare iată o să vă putem oferi informaţii, dar fără să ne implicăm în învinuirea care este, pentru că se efectuează urmărirea penală. - De ce este necesar ca cei doi să se afle în arest preventiv? - Sunt riscurile în cauză şi bănuieli rezonabile. - Ce fel de riscuri. ”

Reamintim că in urma cu doua zile anchetatorii au făcut percheziţii la cei doi şefi de la Agenţia Rezerve Materiale din cadrul Ministerului de Interne. Cei doi învinuiţi ar fi favorizat unii agenți economici să câștige licitațiile publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje și autovehicule. 

În 2022, ei ar fi inițiat negocieri fără a publica un anunț de participare, informând un singur agent economic fapt care a dus la acceptarea unei oferte cu 58 milioane de lei mai mari pentru achiziția a 14,5 mii tone de păcură.  Și la achiziționarea rezervelor de grâu, în 2022, s-a acceptat o ofertă mai mare cu 11,3 milioane de lei pentru 33 mii tone de grâu alimentar. 

Aceeași schema infracţională a fost folosită și în 2023, la procedura de achiziție a 400 de tone de zahăr, în valoare de 6,6 mil lei și la achiziția a 16 mii de tone de păcură, prin favorizarea unui singur agent economic. Directorul Agenției Rezerve Materiale, Marin Lisî, a declarat că nu cunoaște detalii despre anchetă dar condamnă orice acțiune de corupție.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter