Extern

Alegeri prezidențiale în SUA 2024: Joe Biden și Donald Trump se vor confrunta joi în prima dezbatere televizată a campaniei prezidențiale

post-img
Alegeri prezidențiale în SUA 2024: Joe Biden și Donald Trump se vor confrunta joi în prima dezbatere televizată a campaniei prezidențiale

Președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump vor urca joi pe scenă în Atlanta pentru prima dezbatere prezidențială din 2024, informează CNN și AFP/Reuters, preluat de Agerpres.

ZFR

Prima dezbatere din istoria Statelor Unite între un președinte în exercițiu și un fost președinte este de așteptat să fie un moment definitoriu pentru Biden, 81 de ani, și Trump, 78 de ani, ambii fiind criticați din cauza vârstei înaintate și a opiniilor divergente privind imigrația, avortul, războiul din Gaza și multe altele.

În acest scop, se pare că Biden va evidenția realizările echipei sale, încercând în același timp să afișeze un contrast puternic între el, „care luptă pentru poporul american”, și Trump, „care va păși pe scenă ca un infractor condamnat”, a descris purtătorul de cuvânt al campaniei, Michael Tyler, într-un memo obținut de NBC News.

Potrivit aceleiași surse, președintele va încerca să sublinieze care este miza dacă Trump este ales. Mai exact, Biden va încerca să sublinieze aspectele în care fostul președinte „reprezintă amenințarea cea mai gravă” în ochii lui Biden, cum ar fi numirea judecătorilor de la Curtea Supremă care au ajutat la anularea deciziei Roe v. Wade în 2022. Biden va încerca să contrasteze palmaresul lui Trump prin prezentarea propriilor realizări – de la creșterea numărului de locuri de muncă până la ajutor pentru pierderile legate de COVID și împrumuturile pentru studenți, potrivit CNN.

Trump, pe de altă parte, se pare că se va concentra „mai puțin pe politică” și mai mult pe retorică.

Cu toate acestea, fostul președinte a recrutat un grup de experți în politici și aliați pentru a-și îmbunătăți mesajele în ceea ce privește economia și imigrația, precum și atacurile din 6 ianuarie și promisiunea sa de a-i grația pe protestatari, potrivit New York Times.

ZFR

Abordarea s-a schimbat semnificativ de la ultima lor confruntare din 2020. Ambii candidați au acceptat noi reguli și un nou format pentru această dezbatere, care nu va include o audiență în studio și impune ca microfoanele lor să fie dezactivate atunci când vorbește celălalt. De asemenea, nu sunt permise notițe scrise în prealabil.

Joe Biden, veteranul vieții politice americane

Joe Biden, actualul președinte al Statelor Unite, are o vastă experiență politică, acumulată pe parcursul unei cariere îndelungate. Înainte de a deveni președinte, Biden a fost senator timp de 36 de ani și vicepreședinte sub administrația lui Barack Obama pentru opt ani.

Biden, în vârstă de 81 de ani, s-a născut în Scranton, Pennsylvania, într-o familie de clasă mijlocie cu origini irlandeze. Catolic devotat, el susține dreptul la avort și se prezintă ca un om de familie, profund afectat de pierderi personale semnificative: prima sa soție și fiica au murit într-un accident rutier în 1972, iar fiul său Beau a decedat de cancer în 2015.

Deși nu este miliardar, Biden este considerat bogat, cu o avere estimată la aproximativ zece milioane de dolari, provenită în mare parte din proprietățile imobiliare din Delaware. Stilul său este mai puțin spectaculos decât al rivalului său, Donald Trump, punând accent pe empatie și imaginea de “tolerant-șef”. Cu toate acestea, Biden se confruntă cu critici legate de vârsta sa și de o anchetă pentru păstrarea unor documente confidențiale, caz închis ulterior.

Donald Trump, fostul președinte împovărat de procese

Donald Trump, fostul președinte al SUA, și-a câștigat faima prin victoria surprinzătoare din alegerile prezidențiale din 2016. Născut în 1946 într-o familie bogată din New York, Trump a preluat afacerea de succes a tatălui său și a devenit o figură cunoscută datorită emisiunii de reality show “The Apprentice”.

Deși nu este considerat un self-made man, Trump și-a construit o avere impresionantă, estimată la câteva miliarde de dolari, bazată pe proprietăți imobiliare și Trump Media and Technology Group. Stilul său înverșunat și populist l-a transformat într-o figură polarizantă, adorată de susținători și criticată vehement de adversari.

Trump este implicat în multiple procese juridice, inclusiv unul pentru plăți ilegale efectuate către o fostă actriță porno și altele legate de încercările de a anula rezultatele alegerilor din 2020 și manipularea documentelor confidențiale. În ciuda acuzațiilor și a evidențelor contrare, el continuă să susțină că a câștigat alegerile din 2020, menținându-și o retorică belicoasă și atacând migranții și adversarii politici.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter